Στην κάτω αριστερή γωνία της Αφρικής, λίγο πριν το τοπίο δώσει τη θέση του στο άγονο έδαφος της Ναμίμπια, βρίσκεται μια καταπράσινη και εύκρατη περιοχή που θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο όμορφες της ηπείρου -και όμως λίγοι άνθρωποι πέρα από αυτό το μέρος του κόσμου γνωρίζουν γι’ αυτήν.

Το Λουμπάνγκο, στην επαρχία Χουίλα στη νοτιοδυτική Αγκόλα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε πληθυσμό, πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό και βρίσκεται σε ένα απότομο οροπέδιο που δημιουργεί εντυπωσιακά τοπία.

Βρίσκεται στα 1.760 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι μία από τις πιο δροσερές πόλεις της Αγκόλα -οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 8- 31 βαθμών Κελσίου, επιτρέποντας την ύπαρξη καλλιεργειών που είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Παλαιότερα γνωστό και ως Sá da Bandeira, το Λουμπάνγκο ήταν μια σημαντική περιοχή από το 1885 για τους αποικιοκράτες Πορτογάλους, οι οποίοι έφτασαν από τα νησιά Μαδέιρα της Πορτογαλίας και είδαν τις δυνατότητες του κλίματος.

Σήμερα, η περιοχή είναι πλούσια σε γεωργία και κτηνοτροφία -μια αφθονία που μπορεί να φανεί στην ποικιλία των προσφερόμενων τροφίμων- συμπεριλαμβανομένων των τοπικών τυριών και των παλαιών πορτογαλικών συνταγών για λουκάνικα chorizo.

Το Λουμπάνγκο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην Αγκόλα χάρη στην ιδιότητά του ως ταξιδιωτικού κόμβου με εξαιρετικές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με άλλες επαρχίες, καθώς και ένα διεθνές αεροδρόμιο με πτήσεις προς τη Λουάντα, καθώς και άλλα μέρη της χώρας και την πρωτεύουσα της Ναμίμπια, το Βιντχόεκ.

Πλούσια ιστορία και αποικιοκρατική αρχιτεκτονική

Οι επισκέπτες, εδώ, θα εντυπωσιαστούν από την πλούσια ιστορία και αποικιακή αρχιτεκτονική art deco. Η περιοχή, επίσης, αποτελεί ιδανικό μέρος για να συναναστραφεί κανείς με μια μεγάλη ποικιλία εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μελών του τοπικού λαού Mumuíla και πολλών άλλων νομαδικών κοινοτήτων που επισκέπτονται την πόλη για να κάνουν εμπόριο ή την επιλέγουν ως σταθμό της διαδρομής τους.

Σε αντίθεση με πολλά μέρη της Αφρικής, πρόκειται για μια περιοχή όπου πολυεθνικές ομάδες συμβιώνουν ειρηνικά και είναι ορατές μέσα στην πόλη.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή

Το άγαλμα του Χριστού του Βασιλιά δεσπόζει πάνω από το Λουμπάνγκο. Στέκεται με τα χέρια απλωμένα προς τον ορίζοντα και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουν όταν φτάνουν οι επισκέπτες στο Λουμπάνγκο.

Το μνημείο ύψους 30 μέτρων χτίστηκε το 1957 σε σχέδια του Πορτογάλου μηχανικού Madeira Frazão Sardinha.

Ένα από τα κορυφαία θαύματα της Αγκόλας, το Fenda da Tundavala είναι ένα φαράγγι που κόβει την ανάσα, μόλις 16 χλμ. βορειοδυτικά του Λουμπάνγκο, πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική επαρχία Ναμίμπε. Η πανοραμική θέα από αυτή την ηφαιστειακή σχισμή είναι εκπληκτική. Οι επισκέπτες ανταμείβονται επίσης με την πανέμορφη χλωρίδα, συμπεριλαμβανομένων των ορχιδέων, που φυτρώνουν ανάμεσα στις βραχώδεις ρωγμές.

Περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πόλης, ο δρόμος φτάνει στα βουνά Serra da Leba, με κορυφές που φτάνουν περίπου τα 2.650 μέτρα. Ωστόσο, τα βουνά δεν είναι το πιο εντυπωσιακό πράγμα εδώ, αλλά ο δρόμος.

Χτισμένος το 1970 από την παλιά αποικιακή διοίκηση για να συνδέσει το Lubango με την επαρχία Namibe, ο δρόμος είναι ένας από τους πιο όμορφους της χώρας, αν όχι της ηπείρου, και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αγκόλας κι αυτό γιατί χαρακτηρίζεται από 56 συνολικά ιλιγγιώδεις στροφές που αφήνουν με το στόμα ανοιχτό στην κυριολεξία.