Το Σέκι, είναι μια μαγευτική μικρή πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κρυμμένη στους πυκνά δασωμένους πρόποδες των βουνών του Μεγάλου Καυκάσου του Αζερμπαϊτζάν, που έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με το Δρόμο του Μεταξιού του Αζερμπαϊτζάν.

Πριν το Αζερμπαϊτζάν γίνει διάσημο για το πετρέλαιο, ήταν η χώρα του μεταξιού και των μπαχαρικών.

Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, συνορεύοντας με την Κασπία Θάλασσα και τα βουνά του Καυκάσου, ήταν μια σημαντική οδός στο Δρόμο του Μεταξιού, τον αρχαίο ιστό εμπορικών δρόμων που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, το Σέκι, στο μονοπάτι του Δρόμου του Μεταξιού μέσω του βορειοδυτικού Αζερμπαϊτζάν, ήταν διεθνές κέντρο παραγωγής μεταξιού.

Σήμερα, είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του Αζερμπαϊτζάν, γεμάτη πλακόστρωτα δρομάκια και μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Το Σέκι σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται εκτός του ραντάρ των περισσότερων τουριστών, αλλά αυτό εδώ και λίγα χρόνια έχει αλλάξει, καθώς από τον Ιούλιο του 2019, το ιστορικό της κέντρο και το παλάτι Χαν προστέθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στους κεντρικούς δρόμους του Σέκι υπάρχουν καταστήματα με αναμνηστικά που πωλούν κεραμικά, σαμοβάρια και κασκόλ από το χαρακτηριστικό προϊόν της πόλης: το μετάξι. Και έξω από την πόλη, όμως, οι δρόμοι που κάποτε χρησίμευαν ως δρόμοι του Δρόμου του Μεταξιού εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με εμπόρους.

Το παλάτι των Sheki Khans

Λίγα βήματα πάνω στο λόφο βρίσκεται το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο του Σέκι, το θερινό παλάτι των Χάνων του Σέκι, οι οποίοι κυβέρνησαν αυτή τη γωνιά του Καυκάσου μεταξύ 1743 και 1819.

Χτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα, αυτό το διώροφο κτίριο έχει ένα εκπληκτικά περίτεχνο εσωτερικό και εξωτερικό. Ρωσικό ξύλο, γαλλικό στραγγιστό γυαλί, οθωμανικά κεραμικά και ιρανικά καθρεφτάκια χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτού του ευχάριστα εικαστικού και συμμετρικού αριστουργήματος.

Η πρόσοψη καλύπτεται σε μεγάλο μέρος της από ένα μωσαϊκό πολύχρωμου γυαλιού τοποθετημένο σε ένα ξύλινο πλέγμα, που ονομάζεται shebeke, κατασκευασμένο χωρίς καρφιά ή κόλλα. Παραδείγματα της τέχνης του shebeke μπορούν να βρεθούν σε όλο το Σέκι.

Στο εσωτερικό του, τα έξι δωμάτιά του είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένα με περίτεχνες τοιχογραφίες που απεικονίζουν λουλούδια, πανίδα, μάχες και σκηνές κυνηγιού.

Η μακρά ιστορία στη θρησκευτική ποικιλομορφία

Όπως αρμόζει στην κοσμοπολίτικη φύση αυτής της εμπορικής πόλης, το Σέκι έχει μια μακρά ιστορία θρησκευτικής ποικιλομορφίας, με πολλές εκκλησίες και τζαμιά στην περιοχή.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, η εκκλησία του Κις -που ολοκληρώθηκε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. είναι μία από τις παλαιότερες της χώρας.

Καραβανσεράι πανδοχεία στην άκρη του δρόμου

Ψηλά στα βουνά του Καυκάσου, προστατευμένα από τον κόσμο από τα δασωμένα βουνά, οι διερχόμενοι έμποροι και τα φορτωμένα με εμπορεύματα ζώα τους σταματούσαν εδώ στο δρόμο τους προς την Τιφλίδα ή το Μπακού και διανυκτέρευαν σε ένα από τα πέντε καραβανσεράι της πόλης.

Αυτά τα πανδοχεία στην άκρη του δρόμου ήταν κάποτε διάσπαρτα σε όλους τους δρόμους του μεταξιού, και οι σημερινοί ταξιδιώτες στο Αζερμπαϊτζάν μπορούν να ξεκουραστούν σε ένα αυθεντικό καραβανσεράι του 18ου αιώνα.