Ένα νέο ξενοδοχείο στην Ινδονησία προσπαθεί να κατακτήσει τον τίτλο του «λεπτότερου ξενοδοχείου στον κόσμο». Αλλά ο ιδιοκτήτης του λέει ότι το έργο δεν δημιουργήθηκε μόνο για να προσπαθήσει να θέσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά και για να τραβήξει τη διεθνή προσοχή για τη μικρή πόλη που αποκαλεί σπίτι του.

Ο Ary Indra μεγάλωσε στη Salatiga, στην κεντρική Ιάβα. Αφού εκπαιδεύτηκε ως αρχιτέκτονας και έκανε καριέρα στην Τζακάρτα και τη Σιγκαπούρη, ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Salatiga -και να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του εκεί.

Εκεί, βρήκε ένα ανεπιθύμητο κομμάτι γης, το οποίο κανείς δεν ήταν πρόθυμος να αξιοποιήσει λόγω του περίεργου σχήματός του. Τώρα είναι το σπίτι του PituRooms, ενός ξενοδοχείου επτά δωματίων (το Pitu σημαίνει «επτά») που έχει πλάτος μόλις 2,8 μέτρα.

Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε ορόφους, ενώ κάθε ένα από τα επτά δωμάτιά του είναι αρκετά μεγάλο για ένα διπλό κρεβάτι και ένα μικρό μπάνιο με ντους και τουαλέτα. Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετική αίσθηση χάρη στα τοπικά έργα τέχνης και τη διαμόρφωσή των εσωτερικών του χώρων.

«Θέλω οι άνθρωποι να βιώσουν τη Salatiga με έναν νέο τρόπο», λέει ο Indra στο CNN Travel. «Το PituRooms έχει γίνει η νέα μου πλατφόρμα για να δημιουργήσω ένα νέο είδος τουρισμού που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες».

Η Salatiga βρίσκεται 480 χλμ. νοτιοανατολικά της Τζακάρτα και είναι γενικά άγνωστη στους ξένους που κατευθύνονται στη Γιογκιακάρτα, τη Σουραμπάγια ή το κοντινό Μπαλί για τις διακοπές τους. Ο Indra λέει στο CNN, συγκεκριμένα, ότι το PituRooms, το οποίο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2022, είχε «μόνο πέντε τοις εκατό» μη Ινδονήσιους επισκέπτες.

Αλλά μέσα στην Ινδονησία, η Salatiga είναι γνωστή ως μια πόλη με καλό φαγητό, καλές υποδομές και καλή ποιότητα ζωής. Ήταν δημοφιλής απόδραση για το Σαββατοκύριακο για τους Ολλανδούς κατά την αποικιακή εποχή.

Ο Indra λέει ότι οι περισσότεροι Ινδονήσιοι σκέφτονται τη Salatiga ως ένα ωραίο μέρος για να αποσυρθεί κανείς, αλλά η ελπίδα του είναι ότι το PituRooms είναι το πρώτο από πολλά έργα που θα βοηθήσουν τους ξένους να δουν ότι η Salatiga είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να ζει κανείς στη «δύση» της ζωής του.

Το λεπτότερο ξενοδοχείο στον κόσμο δημιουργήθηκε επίτηδες έτσι

«Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η τυπική νοοτροπία που περιβάλλει τη βιομηχανία φιλοξενίας, η οποία συνηθίζει στις υπερθετικές λέξεις: το μεγαλύτερο, το ψηλότερο, το πιο πολυτελές. Εδώ είμαστε οι πιο αδύνατοι», δήλωσε ο Indra στο Dezeen.

«Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά να μετατρέψουμε αυτόν τον περιορισμό να γίνει το ισχυρότερο σημείο πώλησής μας, ότι δηλαδή πρόκειται για μια χτιστή μελέτη του μικροχώρου και ότι οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τη δυνατότητα να ζουν και να περιορίζουν τις κινήσεις τους σε έναν χώρο που είναι “μόλις αρκετός”».

Η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Merbabu, το οποίο οι επισκέπτες του PituRooms μπορούν να δουν από τα δωμάτιά τους. Εκτός από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, υπάρχει ένα εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γεύσεις της τοπικής κουζίνας, ενώ ο ιδιοκτήτης του σχεδιάζει να φιλοξενεί μελλοντικά εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης.