Η Φουκουόκα, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας σε πληθυσμό, έχει περισσότερους υπαίθριους πάγκους φαγητού από ό,τι η υπόλοιπη χώρα μαζί. Αυτοί οι πάγκοι ονομάζονται yatais και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή της Φουκουόκα, η οποία είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή.

Ωστόσο, μπορούν να λειτουργούν μόνο τη νύχτα και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να αποσυναρμολογούν ή να απομακρύνουν πλήρως τους πάγκους τους πριν οι εργαζόμενοι το πρωί αρχίσουν να κατακλύζουν τα πεζοδρόμια. Η μόνη ένδειξη στο πεζοδρόμιο ότι ένα yatai μπορεί να εμφανιστεί αργότερα μέσα στην ημέρα είναι μια βρύση νερού στο επίπεδο του εδάφους.

Τη νύχτα η πόλη μεταμορφώνεται

Τα καροτσάκια και τα φορτηγάκια μοιάζουν να εμφανίζονται ως δια μαγείας, σερβίροντας τα πάντα, από gyoza (στη Φουκουόκα, αυτά τα δημοφιλή ζυμαρικά σερβίρονται σε μέγεθος μπουκιάς), ramen, σουβλάκια κρέατος μέχρι ένα τοπικό βραστό κοτόπουλο που ονομάζεται oden, σε συνδυασμό με παγωμένες μπύρες Asahi ή Sapporo.

«Το yatai είναι το καλύτερο μέρος για να κάνεις φίλους», λέει στο CNN Travel ο Nick Szasz, γεννημένος στον Καναδά και επί μακρόν κάτοικος Ιαπωνίας, ο οποίος διευθύνει τον αγγλόφωνο ιστότοπο Fukuoka Now. «Ειδικά το χειμώνα», διευκρινίζει.

Τα περισσότερα yatai χωράνε μόνο 6-10 άτομα, τα οποία ενθαρρύνονται να στριμωχτούν μαζί σε κοινά παγκάκια ή στενά στριμωγμένα σκαμπό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλά yatai κρατούν τους πελάτες ζεστούς κλείνοντας τους πάγκους τους με χοντρές κουρτίνες -κάνοντας την εμπειρία τους ακόμη πιο cult.

Το φαγητό, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που τα yatai προσελκύουν τόσο πολύ τον κόσμο της πόλης. Πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένα ή έχουν ξεχωριστό στυλ, προσφέροντας, έτσι, μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία στον πελάτη τους.

Το Telas & Mico, για παράδειγμα, είναι βαμμένο σε μπλε-ηλεκτρίκ χρώμα που ξεχωρίζει στο πολυσύχναστο, γεμάτο κόσμο πεζοδρόμιο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Nianjin. Ο ιδιοκτήτης του Yatai Keiji στη μοντέρνα γειτονιά Akasaka δούλευε ως ξυλουργός σε σιντοϊστικούς ναούς, οπότε έκανε το yatai του να μοιάζει, επίσης, με ναό.