Η φράση «ψηφιακή αποτοξίνωση» προστέθηκε στο διαδικτυακό λεξικό Oxford τον Αύγουστο του 2013 μαζί με άλλες φράσεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα social media.

Μια ψηφιακή απεξάρτηση από το Facebook. το Instagram, το Twitter , και όλα τα άλλα ερεθίσματα που μας περιβάλλουν συνεχώς είναι ένας τέλειος τρόπος για «ξορκίσουμε» το φόβο ότι δεν μπορούμε χωρίς αυτά και να δώσουμε την ενέργεια μας σε κάτι που πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ξενοδοχεία από τη Χιλή έως τον Καναδά και την Καραϊβική προσφέρουν σήμερα τέτοιου είδους αποδράσεις και ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να «αποσυνδεθούν» με όσα τους αποσπούν παραπάνω ενέργεια από αυτή που αξίζει να δώσουν. Σε αυτά τα καταλύματα απαγορεύεται η χρήση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που συνδέονται στο διαδίκτυο και προσφέρεται μια μεγάλη επιλογή από δραστηριότητες, όπως διαλογισμός, γιόγκα και επαφή με τη φύση.

New Camaldoli Hermitage, Big Sur, Καλιφόρνια

Γενιές ταξιδιωτών γνωρίζουν ότι το Big Sur είναι ένα μαγευτικό μέρος μακριά από τη φασαρία του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες. Για όσους αναζητούν ηρεμία και μοναξιά ανάμεσα στις παραλίες της περιοχής και τα αιωνόβια δέντρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το New Camaldoli Hermitage, ένα δραστήριο μοναστήρι Βενεδικτίνων, όπου οι προσκεκλημένοι μπορούν, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι, να παρακολουθούν καθημερινές προσευχές.
Τα απλά δωμάτια, οι ιδιωτικές κατοικίες με κήπους και οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν μεγάλες δόσεις ηρεμίας και τίποτα άλλο. Εδώ δεν θα βρείτε κανένα app που να μπορεί να αναπαραγάγει το φως που φωτίζει την ακτή και κανένα τραγούδι, που να μπορεί να νικήσει τον ήχο των κυμάτων, καθώς απολαμβάνετε τη θέα στον ωκεανό.

Remota Hotel, Puerto Natales, Χιλή

Σχεδιασμένα από τον Χιλιανό Germán del Sol, τα δωμάτια του Remota διαθέτουν χειροποίητη μοντέρνα επίπλωση, ενώ πολλά από τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο ξύλο. Η έλλειψη τηλεοράσεων ενθαρρύνει τους επισκέπτες να συντονιστούν με την ανεμπόδιστη θέα του ουρανού, τα επεκτατικά άγρια χόρτα που καλύπτουν το τοπίο της Παταγονίας και τους μακρινούς παγετώνες. Η φύση και η απομόνωση είναι τα κύρια θέλγητρα σε αυτό το πολυτελές θέρετρο, που προσφέρει επιλογές πεζοπορίας με οδηγό, βόλτες με ποδήλατο, εκδρομές ιππασίας και αποστολές για παρατήρηση πτηνών, που είναι σίγουρο ότι θα σας κάνει να ξεχάσετε τα πάντα για το Twitter.

Arawak Beach Inn, The Valley, Ανγκουίλα

Το Arawak Beach Inn στην Ανγκουίλα, προσφέρει ένα πακέτο επτά ημερών, που ονομάζεται «Απομονωμένες Διακοπές». Ενώ το υπόλοιπο ξενοδοχείο διαθέτει τηλεοράσεις και Wi – Fi, οι επισκέπτες καλούνται να «αποσυνδεθούν και να επαναφορτιστούν» παραδίδοντας τις συσκευές τους και να μένοντας σε δωμάτια χωρίς τηλεόραση και φυσικά χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ. Χωρίς ατελείωτα παιχνίδια Candy Crush στα χέρια σας, είστε ελεύθεροι να απολαύσετε τις υπέροχες παραλίες της Ανγκουίλα, εκδρομές με βάρκα ή ένα βιβλίο. Ναι , υπάρχουν ακόμα!

Tanque Verde Ranch, Tucson, Αριζόνα

Αυτό το οικογενειακό ράντσο και spa έξω από το Tucson προσφέρει ένα πανέμορφο τοπίο και ηλιόλουστο καιρό. Με εκδρομές ιππασίας στην έρημο ( δεν επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα ), κατασκηνώσεις ημέρας για τους μικρούς και θεραπείες spa για τους ενήλικες, δεν θα σκεφτείτε τις ενημερώσεις των status των φίλων σας. Αντ ‘αυτού εσείς και οι νέοι σας φίλοι θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας σε πραγματικό χρόνο, μιλώντας για τις περιπέτειες σας στον κοινόχρηστο χώρο, που σερβίρεται το δείπνο και στη συνέχεια απολαμβάνοντας ρομαντικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Τα δωμάτια δεν είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αποσυνδέσετε πλήρως, ζητώντας να μην έχουν Wi – Fi πρόσβαση.

Rancho La Puerta, Tecate, Μεξικό

Να πώς το Rancho La Puerta, ένα θέρετρο με spa στη δυτική χερσόνησο Μπάχα του Μεξικού, περιγράφει την προσέγγισή του για την ευεξία: «Δεν χρειάζεται ένα «app» για να αποσυνδεθείτε από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα μαθήματα Mindfulness/Reflection θα σας βοηθήσουν να συντονιστείτε με το δικό σας πνεύμα και να περιηγηθείτε στον ψυχισμό σας χωρίς το συνεχή βομβαρδισμό από τα εξωτερικά ερεθίσματα». Αν αυτό σας ακούγεται καλό, είστε πιθανώς έτοιμοι να αποχωριστείτε το iPhone 5S σας και να πάρετε μέρος σε μαθήματα μαγειρικής ή καλλιτεχνικής έκφρασης. Μπορείτε ακόμα να πάτε για πεζοπορία στα 3.000 στρέμματα που γειτνιάζουν με την ιδιοκτησία ή να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης.

Fairmont Kenauk, Montebello, Καναδάς

Κάθε ένα από τα έως έξι δωματίων σαλέ του resort δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασίζεται εξ ‘ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Δεν υπάρχει επίσης καμία υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, οπότε αν μπείτε στον πειρασμό να επικοινωνήσετε με τη δουλειά σας , θα πρέπει να το κάνετε χρησιμοποιώντας το καρτοτηλέφωνο στο κοντινό χώρο. Ψάρεμα, πεζοπορία, πικνίκ, γκολφ, καθώς και πρόσβαση στο σπα είναι διαθέσιμα στο χώρο του ξενοδοχείου.

The Farm at San Benito, Lipa City, Φιλιππίνες



Ενενήντα λεπτά μακριά από τη Μανίλα βρίσκεται αυτό η 118 – στρεμμάτων όαση υγείας και ευεξίας. Πακέτα spa, όπως το Detox Cleanse υπόσχονται απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας της καρδιάς, αλλά και μόνο ένα τέτοιο ήρεμο περιβάλλον θα κάνει θαύματα για την ψυχική υγεία σας. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν γιόγκα σε υπαίθρια κιόσκια, διαλογισμό και ασκήσεις γυμναστικής. Το πρόγραμμα «Art of Living» προσφέρει διαλέξεις σχετικά με την ισορροπία, την αναπνοή και τη διαχείριση του άγχους.

Camp Grounded, Anderson Valley, CA

Δίνοντας έμφαση στη διασκέδαση και το παιχνίδι και απαγορεύοντας τη χρήση τεχνολογίας, αυτή η θερινή κατασκήνωση για ενήλικες, φιλοξενείται στο στρατόπεδο Navarro, ένα πρώην στρατόπεδο προσκόπων, περίπου 3 ώρες βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Το καλοκαίρι του 2013 κύλησε με τραγούδι, κολύμβηση, τοξοβολία και πολύ χορό.
Οι κατασκηνωτές κλήθηκαν να παραδώσουν τηλέφωνα, ταμπλέτες, ρολόγια και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή και να συμμετάσχουν σε μια «ανθρώπινη μηχανή αναζήτησης». Έγραψαν γράμματα σε vintage γραφομηχανές και τα έστειλαν στους δικούς τους και συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες υπαίθριες δραστηριότητες. Για τον Ιούνιο του 2014 έχουν ήδη προγραμματιστεί τρία πακέτα διακοπών.