Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη).

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια κτηνοτροφική κοινότητα, που άνθησε μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Μέχρι το 1995 το χωριό ερήμωσε σε σημείο που έμεναν εκεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Άγιο Aθανάσιο.

Με την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Εδώ θα τα βρείτε όλα: παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλα πολλά και όμορφα για να απολαύσετε τη φύση και τη διαμονή σας.

Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Αυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Όλα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα, με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700.

Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, ενώ η γύρω περιοχή θα σας μαγέψει με τα υπέροχα τοπία της.

Πού να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στον Άγιο Αθανάσιο και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr.

Domotel Neve Mountain Resort & Spa Παναγίτσα
Από: 90 ευρώ

Miramonte Chalet Hotel Spa
Από: 175 ευρώ

Kaimak Inn
Από: 117 ευρώ

Ξενοδοχείο Chalet Sapin
Από: 130 ευρώ