Μια πολυπολιτισμική πόλη, ένα ξεχωριστό ψηφιδωτό πολιτισμών, η Κομοτηνή μαγεύει τους επισκέπτες της με την μοναδική της ατμόσφαιρα.

Με την ύπαρξη της να βεβαιώνεται από την ύστερη αρχαιότητα, το πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην υστεροβυζαντινή περίοδο.

Η σημαίνουσα θέση της στην περιοχή της Θράκης εδραιώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου, στην τελευταία περίοδο της οποίας (19ος αιώνας) αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας.

Κατά την διάρκεια της συνεχόμενης Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη (το διάστημα 1363-1912) πλειοψηφούσαν οι μουσουλμάνοι Οθωμανοί.

Η περίοδος κατά την ενσωμάτωση της πόλης στην Ελλάδα, όπως και η υποδοχή των πληθυσμών της ανταλλαγής, που συμφωνήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης μετέβαλε τα δημογραφικά δεδομένα καθιστώντας σταδιακά τον χριστιανικό πληθυσμό πλειονοτικό έναντι του μουσουλμανικού, με την πληθυσμιακή σύνθεση να συμπληρώνεται από σημαντικές κοινότητες Αρμενίων και Εβραίων.

Η Κομοτηνή σήμερα είναι μια πόλη πολυπολιτισμική και ο πληθυσμός της είναι εξαιρετικά πολύγλωσσος για το μέγεθός της.

Αποτελείται από ντόπιους Έλληνες, απόγονους προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, Έλληνες Μειονοτικούς (Τουρκόφωνους, Πομάκους και Αθίγγανους, κυρίως Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα) και απογόνους Αρμενίων προσφύγων.

Στο εσωτερικό του φρουρίου Κομοτηνής θα δείτε τον μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1800), στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού. Ξεχωρίζουν οι παλιές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Περπατήστε στην πολύχρωμη παλιά πόλη, με τα δαιδαλώδη δρομάκια και τα χαμηλά παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και επισκεφθείτε την παλαιά αγορά, στην οποία θα δείτε μικρομάγαζα, παλιατζίδικα, παραδοσιακές οικοτεχνίες, σιδεράδικα και γανωματάδικα, ενώ κάθε Σάββατο πραγματοποιείται υπαίθριο παζάρι.

Επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Νέο Τέμενος (Γενί Τζαμί), σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία, όπου θα δείτε και τον πύργο του ρολογιού και θαυμάστε από κοντά τα νεοκλασικά κτίρια, που χρονολογούνται από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στην Αρμένικη Αγορά και στον Τενεκέ Μαχαλά.

Που να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στην Κομοτηνή και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Achillio Hotel
Από: 40 € 

Filia Hotel
Από: 40 €

The Hotel Ροδόπη
Από: 56 €

Orpheus Hotel Ροδόπη
Από: 55 €