Ο κολλητός έχει κάνει μόλις ένα σπαρταριστό ορθογραφικό στο SMS που σου έστειλε κι εσύ θες να το κρατήσεις για πάντα ενθύμιο ώστε να το δείχνεις σε όλους. Τι κάνεις;

Συλλαμβάνεις ένα screenshot (στιγμιότυπο) και γελάς στο διηνεκές. Πώς όμως; Κάτι απλό στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι σωστός γρίφος στην επικράτεια του smartphone.

H δυνατότητα του printscreen υπάρχει βέβαια, χρειάζεται απλώς να αποκαλυφθεί. Σε κινητά που τρέχουν λειτουργικό Android λοιπόν, πατήστε ταυτοχρόνως και κρατήστε πατημένα τα κουμπιά Power (λειτουργία on/off) και Volume Down (χαμήλωμα φωνής).

Το screenshot θα αποθηκευτεί αυτόματα στην εφαρμογή με την οποία ανοίγεις τις φωτογραφίες σου, πιθανότατα στον φάκελο Captured Images (ανάλογα με την έκδοση του Android). Η λειτουργία είναι διαθέσιμη για Android 4.0 και πάνω. Αν έχεις παλιότερη έκδοση (3.0, 2.3 ή και πιο παλιά), τότε χρειάζεσαι μια εφαρμογή σαν την AirDroid.

Στο iPhone, πάτα και κράτα πατημένα τα κουμπιά Home και Sleep/Wake. Εδώ θα ακούσεις τον ήχο του κλείστρου για να καταλάβεις πως απαθανατίστηκε το στιγμιότυπο, ενώ στα Android phones θα δεις κάποιο γραφικό στην οθόνη. Το screenshot θα εμφανιστεί στο iPhone είτε στις αποθηκευμένες φωτογραφίες είτε στο Camera Roll.