Φέτος η Black Friday 2022 πέφτει στις 25 Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η Παρασκευή των αγορών σου. Έχεις μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεώσεις το smartphone σου. H φετινή Black Friday λέγεται πως θα έχει τις μεγαλύτερες προσφορές που έχουν γίνει. 

Γιατί; Επειδή είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα προηγηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Δηλαδή αυτή η Black Friday θα είναι μια σημαντική ημέρα εκπτώσεων πριν τα φετινά Χριστούγεννα.

Το βασικό μυστικό επιτυχίας για πετυχημένες εκπτωτικές αγορές είναι να έχεις τις σωστές προσδοκίες και να έχεις κάνει την έρευνα σου. Οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν νέα μοντέλα κοντά στο Σεπτέμβριο. Τα φρέσκα μοντέλα δεν πρόκειται να έχουν κάποια σοβαρή έκπτωση, τα προηγούμενα όμως θα έχουν σταδιακές πτώσεις τιμών και μεγάλες προσφορές στην Black Friday. Με την σωστή προετοιμασία θα πετύχεις την ιδανική ανανέωση στο smartphone σου.

Κάνε την έρευνα σου δες ποια είναι τα νέα υψηλά χαρακτηριστικά και τσέκαρε τι κοντινό υπάρχει σε προηγούμενα μοντέλα. Δώσε λίγη βάση στην υποστήριξη λογισμικού. Μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι ένα κορυφαίο μοντέλο θα έχει υποστήριξη σε updates για 2 με 3 χρόνια. Για τα φτηνότερα μοντέλα καλό θα ήταν να βεβαιωθείς ότι… σηκώνουν το τελευταίο λογισμικό χωρίς πατέντες.

Μιλώντας για λογισμικό, βασική απόφαση σου πρέπει να είναι σε ποιο οικοσύστημα θες να λειτουργείς. Αν προτιμάς το iOs τα πράματα είναι λίγο πιο δύσκολα καθώς τα προϊόντα της Apple κρατάνε υψηλή αξία. Αν όμως θες να μπεις στον κόσμο του iOs τώρα οι προσφορές θα είναι κάπως λιγότερες. 

Από την άλλη μεριά, αν είσαι του Android θα βρεις πάρα πολλές προσφορές και μεγάλη ποικιλία. Εδώ έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις τι θέλεις σε χαρακτηριστικά και να έχεις κάνει την έρευνα σου πριν εξορμήσεις για τις Black Friday αγορές σου!

Πάμε να δούμε πως θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη στην αναζήτηση για το ιδανικό smartphone.

Οθόνη: Το μέγεθος μετράει!

Ποια είναι η βασική χρήση του smartphone σου; Θες κάτι μικρό και βολικό που να χωράει σε κάθε τσέπη ή μήπως θες να βλέπεις βίντεο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση; Μια καλή ιδέα είναι να περάσεις από κάποιο κατάστημα να τα δεις live και να συγκρίνεις ποια τεχνολογία σου κάνει περισσότερο. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Retina display της Apple, full HD, AMOLED και qHD κ.α. Πέρα από το μέγεθος φρόντισε να ψάξεις και τι ανάλυση υποστηρίζουν και πόσο πυκνά είναι τα pixel density των υποψήφιων συσκευών.

Επεξεργαστής, RAM και Μπαταρία

Έχεις πολλές επιλογές σε επεξεργαστές και θέλει ψάξιμο. Αν θες απαιτητικές εφαρμογές και gaming, τότε κυνηγάς πολυπύρηνους επεξεργαστές ενώ για «δουλείες γραφείου» αρκούν πιο χαμηλές επιδόσεις. 

Για τη RAM ο κανόνας λέει να πας στην υψηλότερη που επιτρέπει το budget σου! Όσο για τη μπαταρία, προφανώς όσο περισσότερα mAh είναι τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξέρεις πόση πραγματική διάρκεια ζωής σου δίνει. 

Πρόσεξε: οι εταιρείες σου δίνουν μια εκτίμηση απόδοσης κρύβοντας διάφορες λεπτομέρειες, σύμμαχος στο κυνήγι της σωστής συσκευής είναι τα online benchmarks από ανεξάρτητους φορείς και οι πωλητές που τα έχουν δουλέψει!.

Αποθήκευση και Κάμερα

Πόση αποθηκευτική ικανότητα χρειάζεσαι; Ο χώρος ποτέ δεν πάει χαμένος! Επίσης, κρίσιμη απόφαση το αν θες επεκτάσιμη μνήμη. Υπάρχουν συσκευές που δεν μπορείς να επεκτείνεις τον αποθηκευτικό τους χώρο, άλλες που υποστηρίζουν microSD. 

Τι ανάγκες έχεις; Μια συμβουλή είναι να δεις πόσα GB έχει η συσκευή που ήδη έχεις και πόσα έχεις «γεμάτα». Αν είσαι κάτω από το 80% της χωρητικότητας ψάξε συσκευές που προσφέρουν την διπλάσια και πάνω, αν είσαι στα «κόκκινα» ψάξε για το τριπλάσιο και πάνω. 

Η κάμερα επίσης έχει σημασία. Όσο πιο πολλά megapixel τόσο πιο μεγάλα αρχεία. Μην μείνεις όμως μόνο στα megapixel. Ψάξε για το πόσες κάμερες έχει και τι σου προσφέρουν, slow motion, νυχτερινή λήψη, action λήψεις κτλ. Επίσης, τι ρυθμίσεις σου δίνουν σαν λογισμικό πορτρέτο, πανόραμα, full manual ρυθμίσεις κ.α. Υπάρχουν και online video που μιλάνε αναλυτικά για τις λειτουργίες, αλλά και μια επίσκεψη για test drive σε ένα κατάστημα θα σε βοηθήσει.

Κάνε την έρευνα σου και ετοιμάσου, η αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday 2022 τρέχει, μην χάσεις την ευκαιρία!