Η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ και ακόμη 54 κράτη υπέγραψαν την πολιτική διακήρυξη που ονομάζεται «Διακήρυξη για το Μέλλον του Ίντερνετ» και έχει στόχο την προώθηση κανονισμών που θα διέπουν το διαδίκτυο, με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση είναι η πρώτη τέτοια απόπειρα που έχει στόχο να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή των χρηστών, να προωθήσει την ελεύθερη ροή των πληροφοριών και να θέσει τους κανόνες για μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια ψηφιακή οικονομία.

Μάλιστα, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, οι ΗΠΑ βιώνουν μια παγκόσμια τάση αυξανόμενου ψηφιακού απολυταρχισμού με χώρες όπως η Ρωσία να καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης, να λογοκρίνουν τις ανεξάρτητες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, να παρεμβαίνουν στις εκλογές, να προωθούν την παραπληροφόρηση και να στερούν από τους πολίτες άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η διακήρυξη λοιπόν, είναι μια τροποποιημένη εκδοχή των προσπαθειών του Λευκού Οίκου από τον περασμένο χρόνο να συγκεντρώσει μια συμμαχία δημοκρατιών γύρω από ένα όραμα για ένα ελεύθερο και ανοικτό Διαδίκτυο.

Οι χώρες που συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Δανία, την Γεωργία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.