Ένας αυθεντικός υπολογιστής της Apple που κατασκευάστηκε από τους συνιδρυτές της εταιρείας Στίβεν Βόσνιακ και Στιβ Τζομπς το 1976 έφτασε να πουληθεί για 400.000 δολάρια [350.000 ευρώ] σε δημοπρασία που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για το εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο «Apple-1» το οποίο μάλιστα εξακολουθεί να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 45 χρόνια από το έτος κατασκευής του. Το πακέτο περιελάμβανε επίσης εγχειρίδια χρήστη αλλά και λογισμικό Apple σε δύο κασέτες.

«Αυτό είναι κάπως σαν το ιερό δισκοπότηρο για vintage συλλέκτες ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας υπολογιστών», είπε ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Κόρεϊ Κοέν λίγο πριν τη δημοπρασία στο Λος Άντζελες. Το γεγονός αυτό κάνει τη διαδικασία «συναρπαστική για πολλούς ανθρώπους» πρόσθεσε.

Όταν ο υπολογιστής πουλήθηκε το 1976 για 666,66 δολάρια

Το 1976, το εν λόγω μοντέλο υπολογιστή πουλιούνταν για 666,66 δολάρια με την τιμή να καθορίζεται από τον Βόσνιακ επειδή φέρεται πως του άρεσαν οι επαναλαμβανόμενοι αριθμοί. Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 20 τέτοιοι υπολογιστές στον κόσμο οι οποίοι μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν.

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στιβ Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ στην 1η Απριλίου του 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, σχεδόν αποκλειστικό δημιούργημα του Βόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Δύο έτη αργότερα, πρωτοεμφανίστηκε ο Apple II Plus.

Το 1983 η Apple παρουσίασε τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα 10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Apple Lisa.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh (και μετέπειτα σειρά φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών καθώς και διακομιστών), τον υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντάς της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.