Σύσταση στους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό την Αιθιοπία, εξαιτίας της κλιμάκωσης της ένοπλης σύρραξης στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, απηύθυνε η διπλωματία της Γερμανίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως οι γερμανοί πολίτες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις εμπορικές πτήσεις που είναι ακόμη διαθέσιμες για να φύγουν με νεότερη ταξιδιωτική οδηγία του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες Τετάρτη.

Η οδηγία, που προηγουμένως αφορούσε μόνο τομείς της Αιθιοπίας όπου εκτυλίσσονταν συγκρούσεις, πλέον επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Αιθιοπία.

Οι μάχες ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και αντάρτες του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), καθώς και του Στρατού Απελευθέρωσης των Ορόμο (OLA), που έχει συμμαχήσει με την πρώτη οργάνωση, έχουν εξαπλωθεί και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να φθάσουν ακόμη και στην πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα.

Κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην Αιθιοπία βρίσκονται κάπου 650 Γερμανοί. Στη χώρα λειτουργούν γερμανική σχολή, δύο γερμανικά ιδρύματα και η γερμανική εταιρεία διεθνούς συνεργασίας.

Ο πόλεμος ο οποίος ξέσπασε πέρυσι στην Αιθιοπία έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τελευταία σωρεία ωμοτήτων και την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από πρακτικά όλα τα αντίπαλα μέρη.