Φυτά «τρέφονται» με φως από λαμπτήρες LED

Τα θερμοκήπια επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
17:38
24/02/2015
Φυτά «τρέφονται» με φως από λαμπτήρες LED
loading

Μια ομάδα βρετανών επιστημόνων ανέπτυξαν τα θερμοκήπια που… δεν εξαρτώνται από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής διαφόρων τροφίμων.

Τα θερμοκήπια επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός και ενισχύουν την ανάπτυξη, γεύση ακόμη και τη ζωή στο ράφι των φρούτων και των λαχανικών, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν, ότι τα φυτά δε χρειάζονται το πλήρες φάσμα χρωμάτων που περιέχεται στο φυσικό φως για να αναπτυχθούν και έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια tailormade χρωματική παλέτα κόκκινου και μπλε φωτός, τα οποία απαιτούνται για να ενισχυθεί η όλη διαδικασία της παραγωγής των τροφίμων.

Βιολόγοι από το ερευνητικό κέντρο Stockbridge Technology Centre βρήκαν, ότι τα φυτά που εκτέθηκαν με προσεκτικό τρόπο σε ένα υπολογισμένο «κοκτέιλ» κόκκινου και μπλε φωτός ανταποκρίθηκαν πολύ καλά.

Επίσης ανακάλυψαν, ότι μπορούν να ελέγξουν τις συνήθειες ανάπτυξης των φυτών και πως ήταν σε θέση να ενισχύσουν ακόμη και την απόδοσή τους και να τονώσουν τη γεύση τους, χρησιμοποιώντας χρωματιστούς λαμπτήρες.

Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED προσφέρουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της εκπομπής μικρότερης ποσότητας θερμότητας, επιτρέποντας στα φυτά να στοιβάζονται σε ράφια για πρόσθετη παραγωγή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν, πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «εσωτερικά θερμοκήπια» σε κατοικημένες, αστικές περιοχές, εξοικονομώντας όχι μόνο χώρο, αλλά και μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται μέχρι η παραγωγή να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι και πιο φρέσκα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει