Μεγάλο θέμα έχει προκύψει με τα ρατσιστικά σχόλια που κατέκλισαν τα social media κατά των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 με την Ιταλία.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Instagram πήρε θέση για το ζήτημα, καθώς παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος από το σύστημα, το οποίο και δεν αναγνώρισε τα ρατσιστικά σχόλια και τα emojis που χρησιμοποιήθηκαν κατά των Μάρκου Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκαγιό Σακά.

«Έχουμε την τεχνολογία να προσπαθούμε να δίνουμε προτεραιότητες στις αναφορές και κατά λάθος σημειώσαμε μερικά από αυτά τα σχόλια ως αθώα, ενώ φυσικά δεν ήταν. Το πρόβλημα έχει διορθωθεί. Αναφορές για τέτοιου είδους σχόλια πλέον θα ελέγχονται σωστά», είπε ο Άνταμ Μοσέρι.

Πάντως, ο Ίμραν Άχμεντ, CEO του Center for Countering Hate (CCDH), σχολίασε ότι παρά τον σάλο που προκλήθηκε αρκετοί λογαριασμοί συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

«Από τους 105 λογαριασμούς που αναγνωρίσαμε, οι οποίοι επιτέθηκαν ρατσιστικά στους Άγγλους ποδοσφαιριστές, οι 88 λειτουργούν ακόμα. Αυτό απέχει πολύ από την λύση που υποσχέθηκε το Instagram. Από την αποτυχία του να αναγνωρίσει τα emojis μαϊμούς ως ρατσιστικά μέχρι την ξεκάθαρη άρνησή του να διαγράψει οριστικά αυτούς τους ρατσιστές, το Instagram – και κατ’ επέκταση η μητρική του εταιρία, Facebook – απέτυχαν να δράσουν. Ακούσαμε αρκετά λόγια. Είναι καιρός η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στην ψήφιση νόμων που επισύρουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε εταιρίες που δίνουν μεγάφωνο στο ρατσισμό και στον εξτρεμισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.