Την εισαγωγή στην καθημερινή διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, του λεγόμενου συνθετικού κρέατος εισηγείται ο Μπιλ Γκέιτς στο βιβλίο του «Πώς να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή».

Οπως αναφέρει το Technology Review, ο ιδιοκτήτης της Microsoft ισχυρίζεται ότι οι πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τρώνε συνθετικό βόειο κρέας αντί του πραγματικού σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο δισεκατομμυριούχος μάλιστα τόνισε ότι ενώ οι φτωχότερες χώρες του κόσμου θα δυσκολευτούν να κάνουν την αλλαγή, οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν το περιβάλλον.

Μιλώντας στο περιοδικό Technology Review, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες 80 χώρες της υφηλίου θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας. Μπορείτε να συνηθίσετε στην διαφορά γεύσης και θα έχει ακόμη καλύτερη γεύση με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Γκέιτς.

Ο λόγος πίσω από το επιτακτικό αυτό αίτημα για μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος είναι ότι οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο μετά την πέψη του χόρτου, ένα στοιχείο που είναι 28 φορές ισχυρότερο στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από το 2000, ο Γκέιτς λέει ότι «τα φυτικά προϊόντα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του συνθετικού κρέατος όπως το Impossible Meats και το Beyond Meat είναι ποιοτικά και με μικρότερο κόστος, γεγονός που τις καθιστά εντελώς ανταγωνιστικές».