Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας κατασκεύασαν το πιο ευαίσθητο θερμόμετρο του κόσμου, που μπορεί να μετρά θερμοκρασία έως 30 δισεκατομμυριοστά του ενός βαθμού.

Η συσκευή που ονομάζεται «nano-Kelvin θερμόμετρο» είναι τρεις φορές πιο ακριβής από τα καλύτερα θερμόμετρα που υπάρχουν σήμερα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να μετρήσει αλλαγές στη θερμοκρασία αντικειμένων καθώς κινούνται τα άτομά τους.

«Πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο θερμόμετρο που υπάρχει» ανέφερε στη Daily Mail ο επικεφαλής καθηγητής Andre Luiten και συνέχισε: «Για να καταλάβετε πόσο ακριβείας είναι, σας αναφέρουμε ότι όταν μετράμε τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου πάντα βρίσκουμε διακυμάνσεις. Γνωρίζαμε ότι αν “κοιτάξει” πολύ καλά κανείς ένα αντικείμενο, θα δει ότι τα άτομά του κινούνται. Εμείς βλέπουμε αυτή τη συνεχή ροή με το θερμόμετρό μας, αποδεικνύοντας ότι ο μικροσκοπικός κόσμος είναι πάντα σε κίνηση».

Σύμφωνα με το περιοδικό Physical Review Letters, η τεχνική που ανέπτυξαν οι ερευνητές αναγκάζει το κόκκινο και το πράσινο φως να κυκλοφορούν χιλιάδες φορές γύρω από την άκρη ενός κρυστάλλου σε σχήμα δίσκου. Τα δύο χρώματα ταξιδεύουν σε ελαφρώς διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του κρυστάλλου.

«Χάρη σε αυτήν την τεχνική μπορούμε να μετρήσουμε τις ελάχιστες διαφορές στην ταχύτητα των δύο χρωμάτων με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια» πρόσθεσε ο καθηγητής και κατέληξε: «Το να μπορούμε να μετρήσουμε διάφορες πτυχές του περιβάλλοντός μας με τέτοιο υψηλό βαθμό ακρίβειας, χρησιμοποιώντας μέσα τόσο μικρά που να μπορούμε να τα κουβαλάμε μαζί μας, μας προσφέρει τη δυνατότητα επίτευξης επαναστατικών τεχνολογιών που θα χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία από βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές, όπου η ανίχνευση ελάχιστων ποσοτήτων έχει μεγάλη σημασία».