Η Apple παρουσίασε πέρυσι τα MacBook Pro με Retina οθόνη και πολλοί πιστέψανε πως αυτές οι οθόνες θα είναι ο επόμενος στόχος για την Apple μέχρι και όλα τα υπόλοιπα μοντέλα να δεχθούν την ίδια οθόνη. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά οι νέοι και ανασχεδιασμένοι Mac Pro πρόκειται να κάνουν ένα τεράστιο άλμα και να υποστηρίξουν κάτι που κανένας άλλος Mac δεν μπορεί: Το 4K βίντεο και μάλιστα όχι σε μια, αλλά σε τρεις οθόνες ταυτόχρονα.

Τα Mac Pro βέβαια δεν έχουν την δική τους οθόνη. Αυτό που έχουν όμως είναι Thunderbolt 2 και διπλές AMD FirePro κάρτες γραφικών και μέχρι 6 GB αποκλειστική VRAM. Με άλλα λόγια είναι τόσο ισχυρά μηχανήματα έτσι ώστε απροβλημάτιστα να υποστηρίξουν σε ταυτόχρονη σύνδεση τρεις 4K οθόνες κάτι το οποίο είναι ιδανικό για εφαρμογές όπως ψηφιακά εφέ του κινηματογράφου και επεξεργασία ταινιών.

Το παραπάνω γεγονός απλά δείχνει το τι μπορεί να κάνει ένας Mac Pro. Υπάρχει ακόμη και αποκλειστική HDMI θύρα 1.4 η οποία υποστηρίζει 4K βίντεο!

Τι είναι το 4K;

To 4Κ είναι γνωστό και ως UHDTV, ή Ultra High Definition TV. Η ανάλυση του είναι τα 3840 x 2160, 4 φορές περισσότερη από την ανάλυση που έχουν οι σημερινές HDTV. Υπάρχουν 8,3 εκατομμύρια ξεχωριστά pixel κάνοντας τα 2 εκατομμύρια pixel του 1080 HD σήματος να φαντάζουν πραγματικά φτωχά. Για αυτό τον λόγο και μιας μια τέτοια ποσότητα pixel δεν είναι εύκολο να αποδοθούν τα Mac Pro θα χρησιμοποιήσουν τη συνδεσμολογία Thunderbolt 2 και HDMI 1.4. Επίσης για αυτό τον λόγο έχουμε και 2 διπλές FirePro κάρτες γραφικών μιας και η επεξεργασία των δεδομένων είναι τεράστια.

Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη γίνει γνωστές γιατί πολύ πρόσφατα παρουσίασαν 4K τηλεοράσεις αλλά απευθύνονται σε ανθρώπους που μπορούν άνετα να τοποθετήσουν τηλεοράσεις 84 ιντσών και 55 ιντσών.

Γιατί το 4K είναι σημαντικό;

To 4Κ χρησιμοποιείται στο σινεμά. Την περασμένη δεκαετία είχαμε μια τρομακτική εξέλιξη στον τομέα αυτό και το  τέλος στις ροδέλες του φιλμ και ένα μεγάλο άνοιγμα στις Digital Micromirror Devices αλλά και σε παρόμοιες τεχνολογίες που έδωσαν ένα οριστικό τέλος στις λεγόμενες «γραμμές» και «σκόνη» είτε βλέπεται την ταινία μια μέρα μετά την παραγωγή της είτε μετά από 5 χρόνια. Η ποιότητα εικόνας παραμένει αναλλοίωτη.

Η παραγωγή βίντεο και το φιλμ editing καθώς και τα ψηφιακά ειδικά εφέ αποτελεί ακόμη σημαντικό κομμάτι της Apple και εκεί ήταν που το Mac Pro για τόσα χρόνια είχε την τιμητική του θέση. Αλλά το παλαιά Mac Pro πλέον είναι γερασμένα για τις σύγχρονες απαιτήσεις των στούντιο παραγωγής. Το νέο Mac Pro θέλει να γίνει ο βασιλιάς του digital filmmaking του αύριο εξ ου και τα πανίσχυρα χαρακτηριστικά του, οι 6 θύρες Thunderbolt 2 με παράλληλη απόδοση και τα 20 Gbps bandwidth.

Οι τιμές των 4Κ οθονών είναι ακόμη στα ύψη

Οι οθόνες 4K παραμένουν να έχουν μεγάλο κόστος. Για μια 32 ιντσών 4K οθόνη θα χρειαστείτε το λιγότερο 3.000 δολάρια αν και όπως έγινε και παλαιότερα με την πάροδο του χρόνου αυτές οι τιμές θα πέσουν αρκετά. Η Apple δεν έχει τη φήμη για μεγάλη ποικιλία στις οθόνες. Το μόνο τωρινό μοντέλο είναι η 27 ιντσών Thuderbolt Display. Είναι διαθέσιμη στα 999 δολάρια και έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά αλλά είναι αρκετή;

H Apple κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπει στον χώρο των 4K οθονών και δεν θα συναγωνιστεί αυτή την στιγμή τις τιμές τους. Δεν θα προκαλέσει όμως σε κανέναν εντύπωση αν πολύ σύντομα μας παρουσιάσει μια αναβαθμισμένη και ανώτερη 27 ιντσών Thuderbolt Display.

Οι οθόνες 4K δεν είναι κάτι που ο κάθε χρήστης Mac θέλει ή χρειάζεται. Προς το παρόν αυτές θα παραμείνουν για ειδικές χρήσεις μέχρι και η τιμές του χαμηλώσουν αισθητά.

Επιστροφή στις Retina οθόνες

Ο όρος «Retina οθόνη» είναι ένα δημιούργημα του μάρκετινγκ της Apple για να μπορέσει η εταιρεία να χαρακτηρίσει οθόνες που έχουν τόσο υψηλή ανάλυση που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα pixel της οθόνης από μια νορμάλ απόσταση.

Μιας και λοιπόν και δεν είναι τεχνικός όρος, με την πάροδο των χρόνων οι Retina οθόνες έγιναν υποκειμενικές από συσκευή σε συσκευή. Για παράδειγμα το iPhone έχει 326 pixel ανά ίντσα, ενώ το 15 ιντσών MacBook Pro έχει 200 pixel ανά ίντσα, τη στιγμή που τα Retina MacBook Pro των 13 ιντσών έχουν 227 pixel ανά ίντσα.

Αυτή την στιγμή η 27 ιντσών Thuderbolt Display της Apple έχει 109 pixel ανά ίντσα και ακόμη και η Asus 4Κ οθόνη με την κωδική ονομασία PQ321Q έχει μόνο 140 pixel ανά ίντσα. Αν υποθέσουμε πως για να αποκαλέσει κανείς μια οθόνη με τον όρο Retina πρέπει αυτή να ξεπερνάει τα 200 pixel ανά ίντσα τότε εύκολα βλέπουμε πως καμία από αυτές τις δυο δεν είναι καν κοντά.

Όπως και να το δείτε είμαστε μακριά ακόμη από μια Retina oθόνη.

Πηγή: appleworldhellas.com