Στη δημιουργία των M-Blocks, των ρομπότ σε σχήμα κύβων, τα οποία χοροπηδούν και αλλάζουν σχήματα, προχώρησε ομάδα επιστημόνων στο Εργαστήριο Υπολογιστών, Επιστήμης και Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου MIT.

Για την κίνησή τους δεν απαιτείται η σύνδεση σε κάποια άλλο μηχάνημα. Αντίθετα, τα ίδια τα κουτιά-ρομπότ περιέχουν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να κινούνται. Μάλιστα, μένουν ενωμένα μεταξύ τους αξιοποιώντας τους ενσωματωμένους μαγνήτες τους.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι μελλοντικά αντίστοιχες ομάδες από ρομπότ-κύβους, μπορούν να «δημιουργούν» και να επιδιορθώνουν γέφυρες ή κτίρια.

«Θέλουμε να πετύχουμε να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ρομπότ-κύβους διασκορπισμένους τυχαία στο πάτωμα, αλλά ικανούς να εντοπίσει ο ένας τον άλλον, προκειμένου να ενωθούν και να μετατραπούν σε μια καρέκλα ή σε μια σκάλα» αναφέρει ο Τζον Ρομανίσιν, ένας από τους ερευνητές του ΜΙΤ, που συμμετέχει στο πρόζεκτ.

Τα M-Blocks δέχονται εντολές wireless από υπολογιστή, αλλά μελλοντικά οι επιστήμονες στοχεύουν να «ενσωματώνουν» αλγόριθμους στην ηλεκτρονική μνήμη των ρομπότ, καθιστώντας τα αυτόνομα.