Οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στις φορητές συσκευές έχουν συνήθως να κάνουν με τις επιδόσεις του επεξεργαστή, της μνήμης κτλ. Ωστόσο, ένα κρίσιμο εξάρτημα για την εμπειρία χρήσης μιας συσκευής είναι φυσικά η οθόνη αφής, μέσω της οποία πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο η αλληλεπίδραση με τη συσκευή.

Η εταιρεία Agawi έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ benchmark με την ονομασία «TouchMarks», για τη μέτρηση της χρονοκαθυστέρησης (latency) στην απόκριση της οθόνης αφής.

Πρόσφατα η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα συγκριτικού τεστ για τις πιο γνωστές συσκευές smartphone. Στη «μάχη» συμμετείχαν τα iPhone 5 και 4, η ναυαρχίδα του Android, Samsung Galaxy S4 και από το στρατόπεδο των Windows, το Nokia Lumia 928. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την Apple αδιαμφισβήτητο νικητή και μάλιστα με διαφορά, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα παρακάτω.

Για την ακρίβεια, η επικράτηση της Apple ήταν πανηγυρική, καθώς ο χρόνος απόκρισης της οθόνης του iPhone 5 είναι δύο φορές μικρότερος από αυτόν του Galaxy S4. Ακόμη και το iPhone 4 επικρατεί των υπόλοιπων συσκευών με το χρόνο να διαμορφώνεται σε 85 milliseconds. Το iPhone 5 είχε χρόνο απόκρισης 55 milliseconds, ενώ το Galaxy S4 114 milliseconds.

Οι μετρήσεις σύμφωνα με την εταιρεία πραγματοποιούνται με τη βοήθεια καμερών υψηλής ταχύτητας, φωτογραφίζοντας με 240 καρέ το δευτερόλεπτο ώστε να μετρήσουν την καθυστέρηση μεταξύ της χειρονομίας του χρήστη και της απόκρισης της οθόνης.

Η Agawi αποδίδει τις επιδόσεις της Apple σε μεγαλύτερη ευαισθησία ή καλύτερο καλιμπράρισμα, ή ακόμη και στον τρόπο ανάπτυξης του λογισμικού που τρέχει η συσκευή.

Δείτε παρακάτω το συγκριτικό πίνακα…