«Αόρατη» στολή προστατεύει από επιθέσεις καρχαριών

Αναπτύχθηκε και δεύτερος τύπος που μιμείται δηλητηριώδη ψάρια


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:56
19/07/2013
«Αόρατη» στολή προστατεύει από επιθέσεις καρχαριών
4
loading

Οι επιθέσεις καρχαριών αποτελούν μια γνωστή απειλή για τους λουόμενους στην Αυστραλία και άλλες περιοχές του κόσμου. Μια λύση στο πρόβλημα έρχονται να προσφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με σχεδιαστές από το Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), οι οποίοι δημιούργησαν δύο τύπους ειδικών στολών.

Η «Elude», όπως ονομάζεται, είναι μια στολή για καταδύσεις που όμως φέρει διαφορετικό σχεδιασμό από τις συνηθισμένες. Βαμμένη σε μπλε αποχρώσεις με άσπρα σχέδια, η στολή είναι «αόρατη» στους καρχαρίες μιας και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν χρώματα.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στην πεποίθηση των επιστημόνων, ότι παρά την ισχυρή όσφρηση που διαθέτουν οι καρχαρίες, για την πραγματοποίηση επιθέσεων αξιοποιούν την όρασή τους. Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι ακόμη και αν ο καρχαρίας μυρίσει το θύμα, οι πιθανότητες να επιτεθεί είναι πολύ μικρότερες αν δεν μπορεί να δει το στόχο του.

Οι αντιθέσεις των χρωμάτων και τα διαφορετικά μεγέθη και τύποι των σχεδίων πάνω στη στολή, εξασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε διάφορα βάθη και τις αποστάσεις.

Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται «Diverter» και φέρει λωρίδες μπλε, σε άσπρο φόντο, αντιγράφοντας την εικόνα δηλητηριωδών ψαριών. Με τον τρόπο αυτό, τρομάζει τους καρχαρίες, όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, οι ειδικές στολές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar marinos

  μπράβο οι καρχαρίες εξελίσσονται μερικά εκατομμύρια χρόνια και θεωρούνται οι καλύτεροι θηρευτές στον πλανήτη και πάτε να τους μπερδέψετε με ένα ριγέ κολάν ??? ΡΕ πάτε καλά ? βάλε και μια προπέλα στον [...] να νομίζει οτι είσαι βάρκα ...

 2. avatar ineth

  Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν ηλεκτροχημικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν την τροφή τους απο απόσταση και μόνο από κοντά χρησιμοποιούν και την όραση. Επειδή είναι απολύτως ικανοί να εντοπίσουν και μια αόρατοι οπτικά τροφή το μέσο αυτό δεν επαρκεί εκτός και αν περιλαμβάνει και αλοιφή από οξείδιο το χαλκού που είναι ότι καταστροφικότερο για το περιβάλλον.

 3. avatar All around the europe

  για κάντε καμία δοκιμή !!!!

  1. avatar fskla

   χαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει