Οι πορτογαλικές εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970, πιέζουν τη Google να πληρώσει ώστε να μπορεί χρησιμοποιεί τα άρθρα τους στο περιεχόμενό της, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Συνομοσπονδίας των Κοινωνικών Δικτύων Επικοινωνίας, Alberico Fernandes, δήλωσε στο Reuters πως οι μονάδες της Google στην Ιβηρική χερσόνησο, απέρριψαν αρχικά το συγκεκριμένο αίτημα, όμως δέχθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Η Google έδειξε έτοιμη να συνεργαστεί με τα μέσα ενημέρωσης και να μας βοηθήσει να εκσυγχρονιστούμε και να κάνουμε το περιεχόμενό μας πιο κερδοφόρο», κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γαλλίας.

«Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να υπάρχει αντίτιμο για το περιεχόμενό μας. Δείξαμε πως στόχος μας είναι να λάβουμε πληρωμή για την ανάρτηση των ειδήσεών μας στο Google News», τόνισε ο Fernandes, προσθέτοντας πως οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά της η Google δήλωσε πως «η εταιρία δε σχολιάζει ιδιωτικές συναντήσεις».

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Google ήρθε σε μία αντίστοιχη συμφωνία με εκδοτικούς οίκους του Βελγίου, όμως ακόμα βρίσκεται σε διαφωνία με αυτούς από τη Γερμανία. Μόλις πριν ένα μήνα μάλιστα, συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ σε γαλλικές εταιρίες εκδόσεων, χωρίς όμως να δεσμεύεται με την πληρωμή τους κάθε φορά που χρησιμοποιεί ένα σύνδεσμο για τα άρθρα τους.

Να θυμίσουμε πως, τον περασμένο μήνα, ο Francisco Pinto Balsemao, επικεφαλής του πορτογαλικού δικτύου ενημέρωσης Impresa και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκδοτών, δήλωσε στο Reuters πως οι μηχανές αναζήτησης έχουν «αρπάξει το 90% του συνόλου των διαφημίσεων στο Διαδίκτυο.
Είπε πως το περιεχόμενο που παράγεται από τα μέσα ενημέρωσης ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των εσόδων και προέτρεψε στο να «μπει ένα τέλος σε αυτή τη ληστεία».