Οι μελλοντικοί χειρούργοι θα είναι σε θέση να «αισθάνονται» όγκους κατά τη διάρκεια λαπαροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων χάρη σε ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο «απτικό» νυστέρι.

Οι σύγχρονοι χειρούργοι επιλέγουν την λαποροσκοπική μέθοδο, επειδή ελαχιστοποιεί την εσωτερική ζημιά που προκαλείται στους ασθενείς, ενώ μειώνεται και ο χρόνος αποκατάστασής τους.

Στην εν λόγω μέθοδο, οι χειρούργοι πραγματοποιούν την εγχείρηση μέσω μικροσκοπικών τομών στο σώμα του ασθενή, ενώ την εικόνα την «παίρνουν» μέσω βίντεο από μικροσκοπικές κάμερες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με αυτήν την τεχνική είναι ότι οι χειρούργοι δεν είναι σε θέση να αισθανθούν τον όγκο που προσπαθούν να αφαιρέσουν. Η υφή και η ακαμψία του ιστού προσφέρει ένα είδος επαλήθευσης που βοηθάει τους γιατρούς να εντοπίσουν και να κατηγοριοποιήσουν τους όγκους σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Τώρα όμως, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leeds, μπορεί πλέον να πραγματοποιεί τέτοιου είδους επεμβάσεις παρέχοντας τόσο εικόνα όσο και αφή, χρησιμοποιώντας απτική τεχνολογία ικανές να αναδημιουργήσει την αίσθηση πίεσης μεταξύ του χεριού του χειρούργου και ενός όγκου. Υπεύθυνη για αυτό είναι η συσκευή με το όνομα Palpatronix. Πρόκειται για μία συσκευή χειρός σε σχήμα στυλό, η οποία μετακινείται ακριβώς όπως και ένα ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή πάνω από εικονική τρισδιάστατη επιφάνεια.

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποστέλλει σήματα στη συσκευή για να καταγράψει τη δύναμη που εφαρμόζεται από το χέρι, η πίεση που ανιχνεύει η συσκευή με τη σειρά της την «αντικατοπτρίζει» στο χέρι του χειρούργου.

Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να ανακτήσουν την χαμένη αίσθηση της ψηλάφησης, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη λαπαροσκοπική μέθοδο με όλα της τα οφέλη.

Ωστόσο, οι ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της συσκευής δήλωσαν, πως έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να μπει στις χειρουργικές αίθουσες, όμως η ιατρική κοινότητα έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον της.