Μισός αιώνας έχει περάσει από την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, υπάρχει όμως κάτι που οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει ακόμα στο διάστημα: οι φήμες που θέλουν αστροναύτες να έχουν πειραματιστεί με το σεξ σε μηδενική βαρύτητα είναι αβάσιμες, εκτιμούν ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός ειδικός.

«Δεν υπάρχουν επίσημες ή ανεπίσημες ενδείξεις ότι υπήρξαν περιστατικά σεξουαλικής συνεύρεσης ή σεξουαλικών πειραμάτων στο Διάστημα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βάλερι Μπογκομόλοφ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα.

«Στην ιστορία τουλάχιστον της ρωσικής ή σοβιετικής διαστημικής εξερεύνησης, αυτό οπωσδήποτε δεν ισχύει» διαβεβαίωσε.

«Ως προς τη διαστημική εξερεύνηση από την Αμερική, δεν έχω τις πληροφορίες που απαιτούνται για να το διαψεύσω κατηγορηματικά» παραδέχτηκε.

Η αλήθεια είναι ότι η NASA δεν απαγορεύει ρητά τις σεξουαλικές επαφές σε τροχιά. Ωστόσο ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς που ισχύει για τα πληρώματα απαιτεί «σχέσεις εμπιστοσύνης» και «επαγγελματικά στάνταρτ».

«Δεν έχω υπόψη μου κάποια επίσημη πολιτική της NASA για το θέμα» σχολιάζει ο Λίροϊ Τσιάο, βετεράνος τεσσάρων αποστολών από το 1994 έως το 2005 (Η NASA άρχισε να χρησιμοποιεί μικτά πληρώματα το 1983).

«Το θέμα δεν συζητήθηκε όταν ήμουν εκεί» λέει ο Τσιάο στο Space.com. Σε ερώτηση όμως για το εάν κάποιοι μπορεί να έχουν ήδη κάνει το πείραμα, ο πρώην αστροναύτης απαντά «πολύ αμφιβάλω».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάποια μέρα θα υπάρξει ένα ζεύγος αστροναυτών, επαγγελματιών ή μη, που θα γίνουν οι πρωτοπόροι του σεξ εκτός της Γης. Ίσως συμβεί στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, ένα πολυετές ταξίδι με αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Εξάλλου η Virgin Galactic, η εταιρεία που σκοπεύει να προσφέρει πτήσεις αναψυχής λίγο έξω από την ατμόσφαιρα, έχει ήδη αρνηθεί προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το γύρισμα της πρώτης πορνοταινίας στο διάστημα.