Τα τελευταία χρόνια, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η βιομηχανία που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα κυριαρχούσε στις αίθουσες του Νταβός με τις εταιρείες crypto να τραβούν όλα τα βλέμματα, τις απορίες και σε πολλές περιπτώσεις τα… κεφάλαια. Φέτος όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει ξεκάθαρα τα ηνία.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης τους, με το μότο να είναι σύντομο και περιεκτικό: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον».

Αυτή η μετατόπιση, αναφέρει το CNBC, υπογραμμίζει την ταχεία αύξηση των επενδύσεων και του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη, που προκλήθηκε από την έκρηξη της δημοτικότητας του ChatGPT, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI στα τέλη του 2022.

Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και μετά την κατάρρευση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, οι επιχειρήσεις διαφήμιζαν την «Bitcoin Pizza Day» και τα λεγόμενα non-fungible tokens (NFTs). Τον Ιανουάριο του 2023, μια κακή περίοδος για τα crypto, εξακολουθούσε να υπάρχει έντονη παρουσία από τη βιομηχανία στο Νταβός, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστηριώδους πορτοκαλί αυτοκινήτου bitcoin.

Φέτος, παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί, από την αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel έως την Salesforce, προσπαθούν να πάρουν θέση στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζουν ότι οι περιποιημένες παρουσιάσεις τους στο Νταβός θα χρησιμεύσουν για να δείξουν την ικανότητά τους στον τομέα αυτό.

Η «νέα» AI και το «παλιό» crypto

Ο δείκτης αναδυόμενης τεχνολογίας του PitchBook, ο οποίος παρακολουθεί όλα τα στάδια επενδύσεων στις 15 πιο επιτυχημένες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών στον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (machine learning) κέρδισαν πολύ περισσότερες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο.

Η τεχνολογία απέσπασε περίπου 600 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, σε σύγκριση με μόλις 100 εκατ. δολάρια για το Web3 και τις αποκεντρωμένες εταιρείες χρηματοδότησης.

«Σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα περίπτερα crypto κατά μήκος της Promenade. Είναι σχεδόν όλα αφιερωμένα στη τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που είναι καλό», δήλωσε στο CNBC ο Dante Disparte, επικεφαλής στρατηγικής της Circle, εκδότης του stablecoin USDC συνδεδεμένου με το δολάριο.

«Υπάρχει ένα ‘νέο παιδί στη γειτονιά’ που τραβά τα βλέμματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να γίνουν «παλιά». Και δεν χρειάζεται πλέον να εξηγούμε την τεχνολογία τόσο πολύ, οπότε αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε.

Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης υπόσχεται να είναι πανταχού παρούσα στο Νταβός όπου αναμένεται και η άφιξη του Σαμ Αλτμαν, του δημιουργού του ChatGPT της OpenAI. Ο Σάτια Ναντέλα, επικεφαλής της Microsoft, θα απευθύνει επίσης ομιλία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης διευκολύνει την παραπληροφόρηση που θεωρείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα, την ώρα που δισεκατομμύρια πολίτες του πλανήτη καλούνται φέτος στις κάλπες για να εκλέξουν τις ηγεσίες τους.

Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης προκαλεί ανησυχίες, αλλά επίσης προσφέρει μία «καταπληκτική ευκαιρία», δήλωσε από την πλευρά της στο πλαίσιου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.