Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει ανησυχίες και διαμάχες γύρω από την απασχόληση, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας ή θα επηρεάσει τις αμοιβές, καθώς βελτιστοποιεί τις διαδικασίες και απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους.

«Όμως, αν η δουλειά σας επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ο μισθός σας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξηθεί», δήλωσε ο Sander van’t Noordende, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναζήτησης ταλέντων Randstad, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ως CEO που έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας με τρόπο που διευκολύνει τη ζωή των εργαζομένων, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες εταιρειών «θα πληρώνουν [το προσωπικό] περισσότερο για να κάνει μια δουλειά που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξία».

Η ανάπτυξη της AI μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πιο παραγωγικά και με πιο αποτελεσματικό τρόπο για τις εταιρείες, εξήγησε ο van’t Noordende.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την παραγωγικότητα, σας βοηθάει να κάνετε καλύτερη και ταχύτερη δουλειά, ώστε να μπορείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τους πελάτες, με τους συναδέλφους, να επιχειρείτε σε νέους τομείς, οπότε απελευθερώνεται χρόνος για να κάνετε περισσότερα πράγματα υψηλής αξίας», εξήγησε ο ίδιος.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τους υπαλλήλους, δήλωσε ο van’t Noordende, αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες και ικανότητες, αλλά «δεν μπορεί να κάνει τα πάντα». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάτι άλλο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι εκτός από αυτά που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, συμπλήρωσε.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας ποικίλουν, από τότε που ξεκίνησε η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης με την έναρξη του ChatGPT στα τέλη του 2022.

Η Goldman Sachs εκτίμησε πέρυσι ότι έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο, ενώ μια έκθεση του Pew Research Center πρότεινε ότι περίπου 1 στους 5 εργαζόμενους στις ΗΠΑ εργάζεται σε μια θέση εργασίας που έχει “υψηλή έκθεση” στο AI. Δεδομένα από το ResumeBuilder διαπίστωσαν επίσης ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται σε άνοδο.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αντί να τις εξαλείψει, όπως συνέβη και με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο παρελθόν.