Το 2023 εγκαινιάστηκε η τάση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) και το 2024 μπορεί – και δεν αποκλείεται – να γίνει mainstream. Το Big Bang για την τεχνητή νοημοσύνη ήρθε στα τέλη του 2022, όταν είδε το φως της δημοσιότητας το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ChatGPT της OpenAI.

Η εκτίναξη του ChatGPT ώθησε αρκετούς να αμφισβητήσουν την αποκλειστική μονοπωλιακή θέση της εταιρείας, με την Google να δημιουργεί το Bard και τον Έλον Μασκ να λανσάρει τη δική του beta πλατφόρμα, με το παρατσούκλι Grok, στα τέλη του 2023. Ακόμα περισσότερα αντίστοιχα projects βρίσκονται στα σκαριά.

Εξάλλου, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς στην ανάλυση που έκανε στο τέλος του έτους στο προσωπικό του ιστολόγιο, έθεσε το ζήτημα στη σωστή του βάση: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει η λύση για τα πάντα».

Ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέτις

Τι πιστεύει η τεχνητή νοημοσύνη ότι θα συμβεί με τα κρυπτονομίσματα;

Και μιας και το AI μπορεί να έχει όλες τις απαντήσεις ως η «λύση για τα πάντα» είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι θα απαντούσε σχετικά με την πορεία του Bitcoin το 2024, ή να εκτιμήσει την απόδοση ενός συγκεκριμένου altcoin ή ακόμα και να μαντέψει το πότε οι θεσμικοί επενδυτές θα εμπιστευθούν και θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το Cointelegraph διερεύνησε αν το… τζίνι της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί όντως να δώσει τέτοιες πολύτιμες πληροφορίες για το 2024.

Bitcoin

Θα φτάσει το Bitcoin σε νέο υψηλό όλων των εποχών το 2024;

Το Bard της Google βρήκε «δύσκολο» να προβλέψει τη μελλοντική τιμή ενός «ευμετάβλητου περιουσιακού στοιχείου όπως το Bitcoin», αλλά τελικά ενέδωσε και τόλμησε να απαντήσει.

Έτσι, με βάση τις συνολικές γνώσεις που αποκόμισε αξιοποιώντας τον περίπλοκο αλγόριθμό του για να διαβάσει εκατοντάδες εκθέσεις αναλυτών, εκτίμησε ότι το 2024 η τιμή του Bitcoin θα κορυφωθεί σε ένα νέο ιστορικό υψηλό γύρω στα 120.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το Bard εκτίμησε ότι η γενική τιμή του BTC για το 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 50.000 και 120.000 δολαρίων. Το εύρος φυσικά είναι μεγάλο, ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος να επιτευχθεί μια επιτυχημένη πρόβλεψη.

Όταν ρωτήθηκε πώς υπολογίστηκε η υψηλότερη αποτίμηση, το Bard αποκάλυψε ότι τα 120.000 δολάρια φαίνεται να ήταν ένας μαγικός αριθμός για αρκετούς ειδικούς.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τιμή του BTC κυμαίνεται γύρω στα 47.000 δολάρια. Ως εκ τούτου, το να φτάσει τα 50.000 δολάρια το 2024 δεν είναι και τρελή ιδέα.

Αντίστοιχα, και το Bing ChatGPT σε σχετική ερώτηση συμφωνεί με τον στόχο των 120.000 δολαρίων, κατί που εκτίμησαν τον Ιούλιο του 2023, και οι αναλυτές της Standard Chartered.

Ωστόσο, και στις δύο μηχανές ΑΙ φαίνεται πώς ξέφυγε μία από τις πιο πρόσφατες και πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις.

Ο PlanB, ένας από τους πιο δημοφιλείς -αλλά και αμφιλεγόμενους- αναλυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, μοιράστηκε την ακραία πρόβλεψή του για το Bitcoin για το 2024: το αστρονομικό ποσό των 532.000 δολαρίων!

Ο αναλυτής περιγράφει πως μέσα από ένας σύνολο συγκυριών δημιουργίας της «τέλειας καταιγίδας» στις αγορές, το Bitcoin μπορεί να βρεθεί «στο σημείο χωρίς επιστροφή».

Εν αναμονή της πιο κρίσιμης απόφασης

Η έγκριση του πρώτου ETF Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά. Οκτώ χώρες διαθέτουν ήδη αυτόν τον μηχανισμό επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην τελική απόφαση της αμερικανικής SEC καθώς μέχρι στιγμής έχει δείξει απροθυμία να εγκρίνει κάτι τέτοιο. Αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως απόφαση-ορόσημο για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει αντι-καθεστωτικές ρίζες, αλλά έχει αποδείξει την αξία τόσο του Βitcoin όσο και του Ethereum.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πάντα υπάρχουν οι φόβοι και οι ανησυχίες λόγω της έλλειψης ρύθμισης, της έντονης μεταβλητότητας των τιμών αλλά και τα φαινόμενα χειραγώγησης.