O Έλον Μασκ υποστήριξε δημοσίως μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας που είναι δημοφιλής στους υποστηρικτές της «Λευκής Υπεροχής»: Ότι οι εβραϊκές κοινότητες διακατέχονται από ένα μίσος κατά των Λευκών.

Σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση χρήστη του «Χ» έγραψε: «Η πραγματική αλήθεια». Αυτή η απροκάλυπτη συμφωνία με μια αντισημιτική ανάρτηση σόκαρε ακόμη και ορισμένους από τους επικριτές του Μασκ, οι οποίοι εδώ και καιρό τον κατηγορούσαν πως προωθεί υπογείως ρατσιστικά μηνύματα στο Twitter, γνωστό πλέον ως Χ. Αυτή ήταν η πιο σαφής δήλωση του πολυδισεκατομμυριούχου, αν και δεν ήταν ακριβώς δική του, αλλά επικρότησε την αντισημιτική άποψη.  

Η ανάρτηση που σχολίασε ο Μασκ ανέφερε ότι οι εβραϊκές κοινότητες προωθούν το διαλεκτικό μίσος εναντίον των λευκών και πως «ορδές μειονοτήτων» πλημμυρίζουν τις δυτικές χώρες, στο πλαίσιο της «μεγάλης αντικατάστασης», μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας των υποστηρικτών της «λευκής υπεροχής».

Είναι μια από τις πολλές αντίστοιχες αναρτήσεις που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο «Χ» το τελευταίο διάστημα και πιθανότητα κανείς δεν θα έδινε σημασία εάν ο Μασκ, με περισσότερους από 160 εκατομμύρια ακολούθους, δεν την κοινοποιούσε επικροτώντας την.

Η εν λόγω αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας προωθείται συχνά από ομάδες μίσους και υποστηρίζει πως οι Εβραίοι θέλουν να φέρουν αραβικούς πληθυσμούς, παράνομους μετανάστες, στις δυτικές χώρες ώστε να αλλάξουν τις πληθυσμιακές ισορροπίες, περιορίζοντας την πλειοψηφία των λευκών.

Είναι η ίδια θεωρία συνωμοσίας που διατυπώθηκε και από τον Robert Bowers, που δολοφόνησε 11 άτομα στη συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπουργκ το 2018. Στην τελευταία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως εβραϊκές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες επειδή τους «αρέσει να ενισχύουν τους εισβολείς και αυτοί σκοτώνουν τους ανθρώπους μας». Η επίθεση στην εν λόγω συναγωγή ήταν η πιο θανατηφόρα στην αμερικανική ιστορία.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Μασκ στις επόμενες αναρτήσεις του, εξέθεσε τις απόψεις του. Έγραψε ότι δεν πιστεύει ότι το μίσος για τους Λευκούς εκτείνεται «σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες», ωστόσο στη συνέχεια ξεχώρισε την Anti-Defamation League, μια από τις πιο μεγάλες εβραϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που όπως υποστήριξε προωθεί τον ρατσισμό εναντίον των λευκών.

Απαντώντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anti-Defamation League, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ τόνισε ότι «είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνο να χρησιμοποιεί κάποιος την επιρροή του για την επικύρωση και την προώθηση αντισημιτικών θεωριών».

Ακόμη και ο Λευκός Οίκος σχολίασε το μήνυμα του Μασκ. «Είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται το αποτρόπαιο ψέμα πίσω από την πιο φονική πράξη αντισημιτισμού στην αμερικανική ιστορία, πόσο μάλλον έναν μήνα μετά την πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτ. Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια προώθηση του αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο Μασκ σπάνια υπήρξε στο παρελθόν τόσο ξεκάθαρος. Αλλά ως ιδιοκτήτης του X επέλεξε να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης των ρατσιστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και να απειλήσει να μηνύσει την Anti-Defamation League για συκοφαντική δυσφήμιση, όταν η οργάνωση κατήγγειλε πως ο αντισημιτισμός είχε αυξηθεί στο X αφότου ο Μασκ εξαγόρασε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στη ψυχή και το μυαλό του Μασκ. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε είναι αυτά που λέει και κάνει στην πολύ ισχυρή πλατφόρμα του. Η ρητορική μίσους, είτε εκφωνείται από τον Μασκ είτε απλώς επικυρώνεται από αυτόν, ενισχύεται όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δημοσιεύει ή σχολιάζει σχετικά μηνύματα.

«Είναι αμφίβολο ότι ο Μασκ τρέφει προσωπική εχθρότητα προς τους Εβραίους», έγραψε ο Γιαϊρ Ρόζενμπεργκ του Atlantic νωρίτερα αυτό το έτος, μετά από ένα άλλο περιστατικό στο οποίο ο Μασκ επικρότησε αντισημιτικές δηλώσεις. «Αλλά είναι θεωρητικός των συνωμοσιών και το τόξο της συνωμοσίας στρέφεται πολλές φορές προς τους Εβραίους».

Υπάρχουν δύο δημοφιλή βιβλία αυτή την περίοδο για τον Μασκ. Μια εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Βάλτερ Ίσαακσον και μια μη εξουσιοδοτημένη από τον Μπεν Μεζριχ. Ο δεύτερος, τις τελευταίες εβδομάδες, είπε σε πολλές συνεντεύξεις του για τον τρόπο με τον οποίο «ο Μασκ χάλασε το Τwitter και το Twitter χάλασε τον Μασκ».

Είναι μια σύνδεση που σε κάποιο βαθμό είναι ακριβής. Ο Μέζριχ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η χαοτική εξαγορά του Twitter αμαύρωσε για πάντα τη φήμη του Μασκ ως σύγχρονου Τόμας Έντισον, με τους Αμερικανούς να είναι πλέον βαθιά διχασμένοι για το εάν είναι τελικά αυτή η ιδιοφυΐα που πίστευαν στο παρελθόν.

Νομίζω όμως πως η δήλωση αυτή για την καταστροφική σύνδεση Μασκ – Twitter είναι κατά το ήμισυ αληθής. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ο Μασκ χάλασε το Twitter, το διέλυσε, το μετονόμασε, μείωσε τα έσοδά του και το έκανε αγνώριστο στους πιο ενεργούς χρήστες του. Όμως ο Μασκ ήταν σε αυτό πολύ πριν το εξαγοράσει, διαδίδοντας αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας, ιδιαίτερα γύρω από την πανδημία του COVID. Απλώς αγόρασε το Twitter για να έχει έναν χώρο, ασφαλή, για τον ίδιο και τους θαυμαστές του, για να μεταδίδει τις «χαλασμένες» ιδέες του.

  • Το άρθρο της Άλισον Μόροου δημοσιεύθηκε στο CNN