Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» για να επιτύχουν οι Θεσσαλονικείς τους στόχους τους. Ο Λέο Μάτος ήταν κομβικός στο να μπουν οι τίτλοι των τελευταίων ετών στην «ασπρόμαυρη» τροπαιοθήκη, ενώ το αγωνιστικό του πνεύμα συνέβαλε σημαντικά για την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ.

Εκτός της αγωνιστικής του ποιότητας, ο Βραζιλιάνος μπακ πέρασε στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου και για το δυναμικό του παιχνίδι. Ποτέ δεν δίσταζε να βάζει τα πόδια του (ακόμη και τα χέρια του) στη… φωτιά, κερδίζοντας πολλές μονομαχίες.

Ωστόσο, με την επιστροφή του στη χώρα του, μπήκε σε μια δυναμική μονομαχία με έναν παίκτη που λίγοι θα ήθελαν να τα βάλουν μαζί του. Ο νυν παίκτης της Βάσκο ντα Γκάμα σπρωχνόταν με τον Φελίπε Μέλο κατά την εκτέλεση μιας στημένης φάσης και το αποτέλεσμα δείχνει οδυνηρό για εκείνον. Ο αρχηγός της Παλμέιρας «κλείδωσε» το χέρι του Μάτος, σε μια κίνηση που θυμίζει περισσότερο πολεμικές τέχνες παρά ποδόσφαιρο.