Σάλος ξέσπασε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με το παιχνίδι της Τρίτης (08/12) που διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπασακσεχίρ. Ο Ρουμάνος διαιτητής, Σεμπάστιαν Κολτέσκου, αποκάλεσε «νέγρο» τον Καμερουνέζο βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας, Πιέρ Γουεμπό, με αποτέλεσμα να γίνει το πρόσωπο των τελευταίων ωρών -πιθανότατα χωρίς να το επιθυμεί.

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από τον αγωνιστικό χώρο προς ένδειξη διαμαρτυρίας, η UEFA αποφάσισε το ματς να μην συνεχιστεί και αυτό θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 19:55. Μάλιστα, θα σφυρίξει διαιτητική ομάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ενημέρωσε πως θα προχωρήσει σε έρευνα για το συμβάν.

Ο ίδιος ο Κολτέσκου φέρεται να είπε σε φίλους του ότι δεν είναι ρατσιστής και όποιος τον γνωρίζει, μπορεί να το επιβεβαιώσει, ωστόσο υπήρξε «άδειασμα» και από τη χώρα του, όπου ο πρόεδρος του Αντιρατσιστικού Συμβουλίου της Ρουμανίας υποστήριξε ότι αυτό που ειπώθηκε από πλευράς του είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό και πως δεν χωρά αμφιβολία για κάτι τέτοιο. «Είναι ρατσισμός, χωρίς καμία δυνατότητα ερμηνείας. Θα μπορούσε να έχει απευθυνθεί στον προπονητή με πολλές άλλες εκφράσεις και να αγνοήσει το χρώμα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλο αυτό το σκηνικό χρησιμοποιήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συνεχίσει την προπαγάνδα του, σε έναν τομέα που είναι… μανούλα. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα που αφορούν τη σημερινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι το ρατσιστικό συμβάν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα για την 6η και τελευταία αγωνιστική του Champions League, ήταν «μια νέα έκφραση των ρατσιστικών τάσεων στη Γαλλία».«Αυτή η προσέγγιση είναι ασυγχώρητη. Η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί. (…) Η Γαλλία έχει γίνει μια χώρα όπου η ρατσιστική ρητορική και οι ανάλογες δράσεις εντείνονται», είπε ο Ερντογάν από την Άγκυρα.

Βέβαια, το όλο σκηνικό προκλήθηκε από έναν Ρουμάνο και όχι κάποιον παράγοντα ή παίκτη της γαλλικής ομάδας, ωστόσο αυτό φαίνεται να έχει λίγη σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είναι γνωστός υποστηρικτής της Μπασακσεχίρ, η οποία θεωρείται μια ομάδα στην οποία ουσιαστικά… κάνει κουμάντο.