Στη φυλακή οδηγούνται παράγοντες και πρώην ποδοσφαιριστές, καθώς ισπανικό δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για χειραγώγηση αγώνων της Primera Division την αγωνιστική περίοδο 2013-14.

Συνολικά καταδικάστηκαν πέντε πρώην διευθυντικά στελέχη της Οσασούνα και δύο άλλοτε παίκτες της Μπέτις. Οι ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν είναι από ένα χρόνο για τους ποδοσφαιριστές Αντόνιο Αμάγια και Τσάβι Τόρες και έως οκτώ έτη και οκτώ μήνες για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του βασικού συλλόγου, Άνχελ Βιθκάι.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, δύο κτηματομεσίτες επίσης καταδικάστηκαν για παραποίηση εγγράφων, με ποινές φυλάκισης εννέα μηνών ο καθένας.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η Οσασούνα έκανε ό,τι μπορούσε (όχι μόνο εντός γηπέδων) για να μην υποβιβαστεί εκείνη τη σεζόν, όπως η δωροδοκία σε παίκτες της Μπέτις, που είχε υποβιβαστεί.

Ο σύλλογος της Παμπλόνα δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει 2,4 εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν από τα ταμεία της, τα οποία οι Αρχές της Ισπανίας αποφάνθηκαν πως δόθηκαν σε τότε ποδοσφαιριστές της ομάδας από την Ανδαλουσία, αλλά και της Εσπανιόλ.

Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές της Μπέτις, το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι έλαβαν 250.000 ευρώ για να νικήσουν την Βαγιαδολίδ (όπως και έκαναν) και άλλες 450.000 ευρώ για να ηττηθούν από την Οσασούνα (όπως και συνέβη).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι δύο παίκτες παρέλαβαν τα λεφτά σε πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Το οξύμωρο είναι πως η ομάδα της Παμπλόνα δεν κατάφερε να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου εκείνη τη σεζόν, ενώ ο Τσάβι Τόρες εμπλέκεται και σε μια ακόμη υπόθεση, αυτή που αφορά το Λεβάντε – Σαραγόσα της περιόδου 2010-11.

Σημειώνεται ότι η καταδικαστική αυτή απόφαση, είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη στην Ισπανία που αφορά διαφθορά στο χώρο του αθλητισμού.