Πίστη στην πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champiosn League έδειξε ο Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του αυριανού (30/09) επαναληπτικού αγώνα με την Κράσνονταρ, στάθηκε στην πεποίθησή του πως η ομάδα του μπορεί να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε από τον αγώνα με την Μπεσίκτας.

Επίσης, ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για το μέλλον της ομάδας σε σχέση με το Financial Fair Play, ενώ αποθέωσε τον Όλαφ Ρέμπε για τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα στον σύλλογο.

Αρχικά ο Φερέιρα δήλωσε: «Στον πρώτο αγώνα βάλαμε πάνω απ’ όλα τη λογική και όχι το συναίσθημα. Θεωρώ ότι το πλάνο πήγε καλά και το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στην αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων, που τελικά έκανε τη διαφορά στο σκορ.

Πρέπει να κρατήσουμε την ίδια λογική, ναι μεν ξέρουμε ότι αν βάλουμε ένα γκολ αυτομάτως μπαίνουμε σε θέση οδηγού, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα ματς που δεν θα παιχθεί στην τακτική, το σημαντικότερο από όλα είναι ο κάθε ποδοσφαιριστής να μείνει προσηλωμένος στο στόχο. Να μην σκέφτονται τίποτα άλλο. Ούτε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, ούτε τίποτα. Η λογική πρέπει να υπερισχύσει των συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτόμαστε τι μας έχει φέρει μέχρι εδώ, ένα βήμα πριν τους ομίλους. Κι αυτό είναι η δουλειά που κάναμε από το ξεκίνημα των πλέι οφ και την οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε στο δεύτερο παιχνίδι με την Κρασνοντάρ».

Για το πλάνο του ΠΑΟΚ και αν αλλάζει την προσέγγισή του μετά τον πρώτο αγώνα στη Ρωσία και σε σχέση με το ματς του Βόλου, είπε: «Τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες της Ευρώπης. Θα παίξουμε με μια ομάδα που έχει μεγάλη ποιότητα, πάνε πολλές φορές στο ένας εναντίον ενός, ο δικός μας τρόπος αντιμετώπισης θα είναι ομαδικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η μεγάλη μας δύναμη έχει να κάνει με το σύνολο και όχι στις μονάδες. Εδώ μας έχει φέρει η σκληρή δουλειά, η πειθαρχία και το ταλέντο των ποδοσφαιριστών μας».

Αναφορικά με το ποια ομάδα είναι το φαβορί μετά και τον πρώτο αγώνα, απάντησε: «Το να αποδώσεις τον τίτλο του φαβορί είναι κάτι σχετικό. Αν κοιτάξουμε από άποψη επενδύσεων και δούμε ότι ο αντίπαλος μας μπορεί να κάνει μεταγραφές 12 εκατομμυρίων ευρώ, ή επίσης ότι δουλεύει μαζί τρία συνεχόμενα χρόνια, τότε θα πούμε ότι το φαβορί είναι η Κρασνοντάρ.

Αν όμως δούμε το πάθος, θέληση και πίστη, τότε όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν σε μας το τίτλο του φαβορί. Ανεξάρτητα από όλα αυτά ο στόχος παραμένει ο ίδιος και δεν άλλαξε μετά την πρόκριση επί της Μπεσίκτας. Δεν είναι όνειρο να μπούμε στους ομίλους είναι ένας ξεκάθαρος, ρεαλιστικός στόχος για μας. Μου ζητήθηκε να είμαστε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί αύριο, θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι πολύ θετικό ή για κάτι πολύ ιστορικό».

Σχετικά με τη μέχρι τώρα συνεργασία του με τον Όλαφ Ρέμπε, επισήμανε: «Αρχικά, θέλω να πω ότι όποιος τον έφερε στην ομάδα, πέτυχε διάνα! Χαίρομαι να δουλεύω μαζί του. Είναι νέος, θέλει να κατακτήσει τίτλους, έχουμε καταστρώσει ένα πλάνο, λύσαμε πολλά προβλήματα μέχρι τώρα και ότι έχουμε κάνει σε αυτούς τους δύο μήνες είναι πολύ καλό. Ο Ρέμπε δημιουργεί μια ομάδα για το μέλλον.

Θα χρειαστούμε χρόνο, υπομονή, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο σωστός δρόμος είναι αυτός. Για να μπορεί ο σύλλογος να παράγει παίκτες με μεγάλη μεταπωλητική αξία, βγάζοντας παίκτες από την ακαδημία, έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το βραχνά του FFP και στο μέλλον να φέρουμε καλύτερους ποδοσφαιριστές. Είναι κάτι το φανταστικό να έχω έναν τέτοιο αθλητικό διευθυντή δίπλα μου».

Για το αν αλλάξει το μεταγραφικό πλάνο μια ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους του Champions League, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω σκεφτεί πάρα πολύ, μέχρι τώρα σκεφτόμασταν το πώς θα απαλλαγούμε από το βραχνά του FFP, δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές τον περασμένο Ιανουάριο, έπρεπε αναγκαστικά να γίνουν κάποιες πωλήσεις, αλλά μετά απ’ όλα αυτά θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Θέλησα να θέσω τον στόχο της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, γιατί αυτομάτως ανεβάζει το πρεστίζ του συλλόγου, θα αυξήσει το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα ανεβάσει την αξία των ποδοσφαιριστών. Θα έχουμε δύο μεγάλες διοργανώσεις, πρωτάθλημα και Ευρώπη κάτω από την ίδια μασχάλη, πρόκειται για μια νέα εμπειρία που θα πρέπει να τη ζήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με τις πιθανές απουσίες παικτών της Κρασνοντάρ και για τη δήλωση του προπονητής της γύρω από το rotation που δεν μπόρεσε εκείνος να κάνει στον τελευταίο αγώνα, σημείωσε: «Δεν μου αρέσει να σχολιάζω δηλώσεις άλλων προπονητών, ωστόσο μια ομάδα με το μπάτζετ της Κρασνοντάρ μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Το πιο σημαντικό στον αυριανό αγώνα  δεν είναι το ποιος θα αγωνιστεί, αλλά μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε τα όρια μας. Πολλοί λένε ότι φαβορί είναι η Κρασνοντάρ, αλλά και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια φαβορί ήταν η Μπενφίκα και η Μπεσίκτας. Έχουμε 90 λεπτά, ίσως και κάτι παραπάνω, για να αρπάξουμε τις όποιες ευκαιρίες μας δοθούν, να πετύχουμε τα γκολ και να περάσουμε στους ομίλους».

Σβαμπ: Να παίξουμε έξυπνα και να δώσουμε τα πάντα για την πρόκριση

Στους παίκτες του ΠΑΟΚ στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε ο Στέφαν Σβαμπ. Ο Αυστριακός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για πρόκριση από την ομάδα του, ενώ χαρακτήρισε τον «δικέφαλο» του Βορρά και την Κράσνονταρ ισοδύναμες ομάδες.

Αρχικά ανέφερε: «Είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως και πριν από τα παιχνίδια με Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Ένα παιχνίδι να κερδίσουμε και να προκριθούμε. Αύριο ο στόχος είναι μόνος αυτός, να κερδίσουμε. Ξέρουμε καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων μας. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι, πρέπει να έχουμε κουράγιο, θάρρος και πάθος για να περάσουμε στους ομίλους. Ίσως να μην φαίνεται, αλλά θεωρώ ότι η άμυνα είναι αυτή που θα κρίνει το ποια ομάδα θα περάσει στην επόμενη φάση».

Για το αν θεωρεί ισοδύναμες τις δύο ομάδες, σχολίασε: «Οι ομάδες είναι όντως στο ίδιο επίπεδο. Έχουν ποιότητα στην επίθεση, με ατομικό ταλέντο, παίζουν μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο αλλάζοντας την μπάλα στον άξονα,  με πολλούς συνδυασμούς έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Πρέπει να κλείσουμε τους διαδρόμους και να είμαστε καλοί στο κομμάτι της άμυνας, αλλά και στη γρήγορη μετατόπισή μας από την άμυνα στην επίθεση.  Θέλουμε να μπούμε στους ομίλους. Έχω καλό προαίσθημα. Αν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και δώσουμε το 100% τότε θα είμαστε εμείς αυτοί που θα προκριθούμε στους ομίλους.

Αναφορικά με την εικόνα και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα: «Υπήρξε απογοήτευση για το αποτέλεσμα. Είδαμε ότι είναι μια ομάδα την οποία μπορούμε να την περάσουμε στην έδρα μας. Να παίξουμε έξυπνα. Να μην τα παρατήσουμε, πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι, με ηρεμία στο παιχνίδι μας. Έχοντας πετάξει έξω Μπεσίκτας και Μπενφίκα μπορούμε να το κάνουμε και με την Κρασνοντάρ».

Όσον αφορά το αν οι παίκτες της μεσαίας γραμμής του ΠΑΟΚ θα έχουν περισσότερη δουλειά, δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι βάζει πολλούς παίκτες στον άξονα και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αρκετή δουλειά για τους παίκτες της μεσαίας γραμμής. Πολύ τρέξιμο στη μεσαία γραμμή. Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε και να παλέψουμε και στα ενενήντα λεπτά. Πρέπει να δώσουμε βοήθεια ο ένας στον άλλον, κι αν χρειαστεί οι παίκτες της μεσαίας γραμμής να κάνουμε περισσότερα μέτρα μέσα στο γήπεδο θα το κάνουμε γιατί θέλουμε πάρα πολύ τη νίκη και την πρόκριση»