Το μεταγραφικό «παράθυρο» έκλεισε στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για αγοραπωλησίες παικτών (απομένει η δυνατότητα υπογραφής ελεύθερων παικτών) με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ομάδα ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, να… κλέβει την παράσταση καθώς η Premier League κατέρριψε τα δικά της ρεκόρ επενδύσεων σε μεταγραφές δίνοντας περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ!

Ανακοινώθηκε ο Βλαχοδήμος, πρωταγωνίστρια η Νότιγχαμ Φόρεστ

Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο φινάλε των μεταγραφών στην Premier League. Ανακοίνωσε την αγορά του Οδυσσέα Βλαχοδήμου από την Μπενφίκα για εννια εκατομμύρια ευρώ. Ο 29χρονος Έλληνας διεθνής τερματοφύλακας υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο. Οι «κόκκινοι» απέκτησαν επίσης τους Κάλουμ Χάντσον-Οντόι (3,5 εκατ., Τσέλσι), Νούνο Ταβάρες (1,15 εκατ. ενοίκιο του δανεισμού του από την Άρσεναλ), Νικολάς Ντομίνγκες (10 εκατ., Μπολόνια), Ντιβόκ Οριγκί (δανεικός από τη Μίλαν) και ολοκλήρωσαν τις αγορές του Ιμπραΐμ Σανγκαρέ από την Αϊντχόφεν (30 εκατ.) και του Άντριου Ομομπαμιντέλε (25 εκατ., Νόριτς). Από την άλλη, έδωσαν για περίπου 55 εκατ. τον φορ Μπρέναν Τζόνσον στην Τότεναμ. Συνολικά, η Νότιγχαμ Φόρεστ έδωσε 133 εκατ. για να ενισχυθεί.

Από εκεί κι έπειτα ξεχώρισε η αγορά τους Πορτογάλου μέσου Ματέους Νούνες από τη Μάντσεστερ Σίτι που έδωσε 62 εκατ. ευρώ στη Γουλβς. Η Σίτι με τη σειρά της πούλησε τον φορ Κόουλ Πάλμερ στην Τσέλσι για 47 εκατ. Πλέον, αφότου αγόρασε την ομάδα ο Τοντ Μπόλι οι «μπλε» έχουν δώσει 1,16 δισ. ευρώ σε μεταγραφές! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πάλι, πρόσθεσε στο δυναμικό της τον διεθνή Μαροκινό μέσο Σοφιάν Άμραμπατ, δανεικό από τη Φιορεντίνα.

Διπλό «χτύπημα» από την Μπαρτσελόνα

Στην La Liga, η Μπαρτσελόνα ήταν πιο κινητική ομάδα. Η μέρα άρχισε δίνοντας τον αμυντικό Κλεμάν Λανγκλέ δανεικό στην Άστον Βίλα κι έπειτα παραχωρώντας επίσης ως δανεικό τον επιθετικό Άνσου Φάτι στην Μπράιτον, αντίπαλο της ΑΕΚ στο Europa League. Αργά το βράδυ ανακοίνωσε την απόκτηση ως δανεικών του Ζοάο Φέλιξ από την Ατλέτικο Μαδρίτης και του Ζοάο Κανσέλο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Επιπλέον, έδωσε δανεικό τον Έρικ Γκαρθία στην Τζιρόνα και πούλησε τον Εζ Άμπντε στην Μπέτις.

Πέραν της Μπαρτσελόνα δεν… κουνήθηκαν πολλά φύλλα στην Ισπανία αν και προκάλεσε αντιδράσεις η μετακίνηση του Μέισον Γκρίνγουντ με τη μορφή δανεισμού στη Χετάφε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γκρίνγουντ είχε κατηγορηθεί για επίθεση και απόπειρα βιασμού με τη σύντροφό του να αποσύρει αργότερα τις κατηγορίες παρόλο που η ίδια είχε δημοσιεύσει εικόνες που φαινόταν πως την είχε χτυπήσει βάναυσα.

Συνολικά οι ομάδες της La Liga έδωσαν 423,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων παικτών. Με τα 128 από αυτά να τα έχει δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπαρτσελόνα έδωσε 3,4 εκατ. και είναι η δεύτερη που έδωσε τα λιγότερα – η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν έκανε μεταγραφές.

Τα… θαλάσσωσε η Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου τα έκανε… θάλασσα στο φινάλε των μεταγραφών. Τρεις μεταγραφές είχε κλεισμένες – Παλίνια από τη Φούλαμ, Μπέλα-Κοτσάπ από τη Σαουθάμπτον, Τσαλόμπα από την Τσέλσι – κι όλες χάλασαν την τελευταία στιγμή. Από την άλλη, συμφώνησε με την Λίβερπουλ για 40 εκατ. ευρώ και της έδωσε τον μέσο Ράιαν Χράφενμπερχ.

Συνολικά, οι ομάδες της Bundesliga έδωσαν 747 εκατ. ευρώ με πιο ακριβή εκείνη του Χάρι Κέιν από την Τότεναμ στους Βαυαρούς για 100 εκατ.

Γκραν φινάλε από την Παρί Σεν Ζερμέν

Στην Ligue 1, πάλι, η Παρί Σεν Ζερμέν έκλεισε εντυπωσιακά το μεταγραφικό «παράθυρο». Απέκτησε για 95 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα μπόνους, τον Γάλλο επιθετικό Ραντάλ Κολό Μουανί από την Αϊντραχτ Φρανφκούρτης, αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League. Ο επιθετικός υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με του πρωταθλητές Γαλλίας. Το γαλλικό πρωτάθλημα χάρις στην οικονομική δύναμη της Παρί Σεν Ζερμέν που επένδυσε 350 εκατ. ευρώ, έδωσαν συνολικά 900 εκατ. σε νέους παίκτες.

Σε ρηχά νερά οι Ιταλοί

Ποιος θα το περίμενε, στο μεταξύ, πως στην Ιταλία θα επικρατούσε… ησυχία στο φινάλε των μεταγραφών. Ξεχώρισαν μονάχα η απόκτηση του Λούκα Γιόβιτς από τη Μίλαν με τη μορφή δανεισμού από τη Φιορεντίνα, ενώ η Ίντερ πήρε τον έμπειρο Ολλανδό μέσο Ντάβι Κλάασεν ελεύθερο από τον Άγιαξ, αντίπαλο της ΑΕΚ στο Europa League. Επίσης, η Κάλιαρι ανακοίνωσε την αγορά του Έλληνα διεθνούς αμυντικού, Παντελή Χατζηδιάκου από την Άλκμααρ για δύο εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι ιταλικές ομάδες σε αυτό το «παράθυρο» έδωσαν 845,6 εκατ. ευρώ.