Σάλος έχει προκληθεί στο NBA με την απόφαση των ιδιοκτητών των Ορλάντο Μάτζικ, της οικογένειας Ντε Βος, να κάνει δωρεά 50.000 δολαρίων στον Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα και υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, στο όνομα της ομάδας.

Πρόσφατα ο Ρον Ντε Σάντις άλλαξε τη νομοθεσία της πολιτείας και υπερασπίστηκε την απόφαση επιτροπής να εισάγει στη διδακτική ύλη αναφορές που υποστηρίζουν πως «οι σκλάβοι ανέπτυξαν δεξιότητες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός τους».

Οι Ορλάντο Μάτζικ, των οποίων το ρόστερ αποτελείται ως επί το πλείστον από μαύρους Αφροαμερικανούς παίκτες κι έχουν και μαύρο προπονητή, φάνηκε σα να υποστηρίζουν τις θέσεις του Ρον ΝτεΣάντις με τη δωρεά τους. Σταδιακά, όμως, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν παίκτες που με τον τρόπο τους προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Ωστόσο, η σκληρή απάντηση ήρθε μέσα από τους θεσμούς, με το συνδικάτο των παικτών να αντιδρά με ανακοίνωσή του που αναφέρει πως οι παίκτες σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν τον ΝτεΣάντις.

«Η δωρεά σε πολιτικό που έκαναν οι Ορλάντο Μάτζικ είναι ανησυχητική, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων και πολιτικών αυτού που έλαβε τα χρήματα. Οι κυβερνήτες (σ.σ. οι ιδιοκτήτες των ομάδων), οι παίκτες και το προσωπικό των ομάδων του ΝΒΑ έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις τους, ακόμη και διαμέσου δωρεών ή και δηλώσεων», ανέφερε αρχικά συνέχισε:

«Ωστόσο, αν γίνονται δωρεές εκ μέρους μιας ολόκληρης ομάδας, χρησιμοποιώντας χρήματα που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους, το πρέπων θα ήταν οι κυβερνήτες της ομάδας να λάβουν υπόψη τους τις διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις που έχουν οι παίκτες και όλοι οι υπάλληλοι του συλλόγου. Η δωρεά που έκαναν οι Ορλάντο Μάτζικ δεν χαίρει της υποστήριξης των παικτών».