Έπειτα από δύο νίκες στα δύο πρώτα της παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2024 η Εθνική Ελλάδας πήγε στο Παρίσι για ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι με τη Γαλλία και στάθηκε όσο καλύτερα μπορούσε, χάνοντας τελικά με 1-0 με το πέναλτι του Μπαπέ που εκτελέστηκε δύο φορές και με τον Μαυροπάνο να εξελίσσεται σε μοιραίο αφού έκανε το πέναλτι, ήταν αυτός που προκάλεσε την επανάληψή του και στη συνέχεια αποβλήθηκε κιόλας.

Όλοι ήταν σίγουροι ότι οι Γάλλοι θα ήταν αυτοί που θα έμπαιναν στο παιχνίδι για να πάρουν τη μπάλα και να κάνουν το παιχνίδι τους, οπότε καμία έκπληξη… Αυτή αφορούσε στο γεγονός ότι οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ, με μπροστάρη τον Μπαπέ, ζητούσαν πέναλτι… κάθε 2-3 φάσεις, χωρίς όμως να έχουν δίκιο ποτέ, όπως έκρινε και ο διαιτητής. Έτσι, το παιχνίδι συνεχιζόταν χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια απειλή για την Ελλάδα.

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ είχε δώσει τον ρυθμό που ήθελε και παράλληλα είχε κλείσει όλους τους χώρους, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μην μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι. Όταν παίζεις, βέβαια, με μια ομάδα που κατέκτησε το προτελευταίο Μουντιάλ και έχασε στα πέναλτι στον τελικό του τελευταίου, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι η ζημιά μπορεί να γίνει και από κάποια ατομική προσπάθεια αλλά ούτε αυτό συνέβη.

Οι Τρικολόρ είχαν στο 25′ μια άστοχη κεφαλιά του Κολό Μουανό μετά τη σέντρα του Μπαπέ και είχαν και την κατοχή της μπάλας αλλά ως εκεί… Το παιχνίδι πήγαινε ακριβώς όπως ήθελε η Εθνική μας ομάδα που ήταν άψογη σε ό,τι αφορά την τακτική και απειλήθηκε σοβαρά μόνο μία φορά, στο 44′, με το πλασέ του Κουντέ από κοντά μετά τη μπαλιά πάρε-βάλε του Κομάν αλλά ο Βλαχοδήμος έκανε μεγάλη επέμβαση και κράτησε το 0-0.

Με το ξεκίνημα του β’ μέρους, όμως, ήρθαν και τα άσχημα νέα… Στο 50′ ο Μαυροπάνος πήγε να… αποκεφαλίσει τον Γκριεζμάν και ο διαιτητής εξέτασε τη φάση στο VAR και έδειξε το σημείο του πέναλτι, από όπου εκτέλεσε στο 53′ ο Μπαπέ και νικήθηκε από τον Βλαχοδήμο! Ο Μαυροπάνος, όμως, είχε μπει νωρίτερα στην περιοχή και ο διαιτητής έδωσε επανάληψη, με το αστέρι της Γαλλίας να εκτελεί ξανά στο 55′ και να ευστοχεί αυτή τη φορά για το 1-0.

Τα πράγματα είχαν γίνει, πλέον, πολύ δύσκολα για την Εθνική ομάδα, για την οποία άρχισε στη συνέχεια τις αλλαγές ο Πογέτ, ελπίζοντας σε μια αντίδραση. Μια αντίδραση που δεν μπορούσε να έρθει, όμως, αφού στο 69′ ο Μαυροπάνος έγινε και… επισήμως ο μοιραίος της ομάδας: Έκανε το πέναλτι, ήταν αυτός που προκάλεσε την επανάληψη του και τελικά στο 69′ αποβλήθηκε κιόλας για φάουλ στον Κολό Μουανί, αφήνοντας την Ελλάδα με 10 παίκτες.

Ο Πογέτ έκανε κι άλλες αλλαγές γυρίζοντας, αναγκαστικά, το σύστημα σε 5-3-1, η Γαλλία πλησίασε στο δεύτερο γκολ στο 73′ με εκτέλεση φάουλ του Γκριεζμάν και στο 82′ με το σουτ του Μπαπέ που έφυγε λίγο άουτ, για να μείνει το 1-0 μέχρι και το… 104′, όταν σφύριξε τη λήξη ο διαιτητής που είχε δώσει 14 λεπτά καθυστερήσεις με όσα είχαν γίνει νωρίτερα με το VAR, τους τραυματισμούς και τις αλλαγές.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Γαλλία – Ελλάδα 1-0
Ιρλανδία – Γιβραλτάρ 3-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Γαλλία 12
Ελλάδα 6
Ιρλανδία 3
Ολλανδία 3
Γιβραλτάρ 0

Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Γκριεζμάν (86′ Ενκουνκού), Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν (77′ Ντεμπελέ), Κολό Μουανί (86′ Ζιρού), Μπαπέ.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης (66′ Φούντας), Κουρμπέλης (86′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (72′ Ρέτσος), Μάνταλος, Γιακουμάκης (66′ Παυλίδης), Μασούρας (72′ Κουλιεράκης).