Η Ελλάδα παρατάχθηκε κόντρα στη Σερβία δίχως το άγχος της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Το πέτυχε τον περασμένο Νοέμβριο με τη νίκη στο Βέλγιο, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στις αναμετρήσεις με τους Σέρβους και τη Λετονία στη Ρίγα (27/2) όσον αφορά τη συμμετοχή στην τελική φάση.

Από την άλλη πλευρά, η Σερβία είχε το κίνητρο, ψάχνοντας τη νίκη που θα την έστελνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εν τέλει η… αδιάφορη Εθνική επικράτησε με 97-92 και πλέον η Σερβία θέλει νίκη επί της Μεγάλης Βρετανίας τη Δευτέρα ή ήττα του Βελγίου απόψε από τους Βρετανούς.

Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν σταθερά διψήφια διαφορά ως τα μέσα της τρίτης περιόδου, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Μιλουτίνοφ (σκοράρισμα, άμυνα), Γιόβιτς (δημιουργία) κόντρα στην Ελλάδα που δυσκολευόταν πολύ να πλησιάσει στη ρακέτα.

Παρ’ όλα αυτά η Εθνική έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση στο τέταρτο δεκάλεπτο, επιστρέφοντας από το -13 (35-48, 25’)! Οι εκπληκτικοί Ρογκαβόπουλος και Μωραϊτης μαζί με τον Χουγκάζ που έδωσε λύσεις κουβάλησαν την Ελλάδα και έστειλαν το ματς στην παράταση αφού ο Γιάραμαζ σούταρε για τη νίκη όμως αστόχησε υπό την πίεση του Καλαϊτζάκη.

Εκεί τα τρία συνεχόμενα τρίποντα του Ρογκαβόπουλου σφράγισαν την τεράστια νίκη της Εθνικής!

Ο αγώνας

Οι δυο ομάδες πραγματοποίησαν νωθρό ξεκίνημα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, εκεί όπου ο Καλαϊτζάκης πέτυχε τους πρώτους πόντους της Εθνικής στο 4:30, σκοράροντας πίσω από τα 6μ.75 για το 3-1. Η ελληνική ομάδα έκανε καλή δουλειά στα ριμπάουντ και στην άμυνα με έμφαση στον Νίκολα Μιλουτίνοφ ενώ οι μαζεμένες αλλαγές του Σωτήρη Μανωλόπουλου έριξαν στο παρκέ τον Τζορτζ Πάπας, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής ως Παπαθανασίου.

Οι Σέρβοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο υπέρ τους 8-15 κόντρα στην Ελλάδα που είχε 2/14 σουτ εντός πεδιάς σε αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες διεθνείς είχαν 0/8 δίποντα και 2/6 τρίποντα όμως έκαναν μόλις 1 λάθος, παλεύοντας στην άμυνα και δίχως να υστερούν στα ριμπάουντ (9-12). Το pick-n-roll του Γιόβιτς με τον Μιλουτίνοφ στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου πλήγωσε την Εθνική ομάδα που είδε τη Σερβία να πηγαίνει στα αποδυτήρια με τη μέγιστη διαφορά στο πρώτο μέρος (30-39).

Με Μιλουτίνοφ και Γιόβιτς οι Σέρβοι

Η κυριαρχία του «Μίλου» στη ρακέτα και οι ασίστ του Γιόβιτς κρατούσαν τους φιλοξενούμενους σταθερά μπροστά στο σκορ. Η ελληνική ομάδα δυσκολευόταν πολύ να πατήσει στο ζωγραφιστό παρόντος του Σέρβου σέντερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που τελείωσε τη φάση κοντά στο καλάθι για το 35-48 στο 25’, υποχρεώνοντας τον Μανωλόπουλο να καλέσει εσπευσμένα time out. Η Ελλάδα βρήκε λύσεις με το μακρινό σουτ του Ρογκαβόπουλου, μειώνοντας σε 46-54 ενώ η τρίτη περίοδος έκλεισε στο 55-62 με το απίθανο τρίποντο του Μωραϊτη από τη μια άκρη στην άλλη!

Η ελληνική αντεπίθεση

Η Εθνική δεν επέτρεψε στους Σέρβους να ξεφύγουν στο σκορ, έβγαλε άμυνες και έριξε τη διαφορά στους 4 με το καλάθι του Χουγκάζ (61-65, 33’). Μάλιστα ο Μουράτος έκλεψε ακόμα μια μπάλα και ο Ρογκαβόπουλος τελείωσε τη φάση στον αιφνιδιασμό για την ελληνική αντεπίθεση και το 63-65. Η Ελλάδα πήρε το προβάδισμα με τις βολές του Χουγκάζ (69-68) ενώ το καλάθι του Μωραϊτή έκανε το 71-68 μέσα σε πανδαιμόνιο!

Το τρίποντο του Γιάραμαζ έφερε το ματς στα ίσα (71-71, 37′), ο Μιλουτίνοφ έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Σέρβους για το 73-75 με κάρφωμα ενώ ο Μωραϊτης ισοφάρισε ξανά σε 78-78 με τρίποντο στο 1:25 για το τέλος! Το λάθος του Μουράτου και το καλάθι του Μιλουτίνοφ έκαναν το 78-80 για τους φιλοξενούμενους όμως ο Μωραϊτης το πήρε πάνω του και με μεγάλο καλάθι έκανε το 80-80! Με επαναφορά στα 5.4″, ο Γιάραμαζ πήρε το σουτ υπό την πίεση του Καλαϊτζάκη όμως αστόχησε και το ματς πήγε στο έξτρα πεντάλεπτο.

«Ρόγκα» για τρεις

Τα τρία σερί τρίποντα του Ρογκαβόπουλου ξεσήκωσαν τον κόσμο που βρέθηκε στα Λιόσια για το 89-85! Ο Γιάραμαζ μείωσε σε 89-87 ενώ ο Χατζηδάκης πέτυχε μεγάλο καλάθι για το 91-87 στα 35.1″ για το φινάλε! Ο Νταβιντόβατς σκόραρε για τρεις από τη γωνία, κάνοντας το 93-92 στα 6.7″. Εν τέλει η Ελλάδα πανηγύρισε την τεράστια νίκη με σκορ 97-92.

Τα δεκάλεπτα: 8-15, 30-39, 55-62, 80-80 κ.α., 97-92

Πηγή: Gazzetta.gr