Για το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει διοργανωθεί ποτέ έκανε λόγο ο πρόεδρος της FIFA, αναφερόμενος στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, παρά το κύμα οργής για την πολιτική διακρίσεων στα γήπεδα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου της FIFA ο Τζάνι Ινφαντίνο, σημείωσε πως, έως και αυτή τη φάση, συνολικά 3,27 εκατομμύρια θεατές έχουν βρεθεί στους αγώνες, συγκριτικά με τα 3,3 που είχαν δώσει το παρόν στα γήπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Αποκάλυψε πως το παγκόσμιο σώμα του ποδοσφαίρου πρόκειται να επανεξετάσει τη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι ομάδες θα αυξηθούν από 32 σε 48 για τη διοργάνωση και ορίστηκαν να χωριστούν σε 16 ομίλους των τριών, με τις δύο πρώτες να προκρίνονται στους 32 τελευταίους.

Ο Ινφαντίνο είπε ότι αυτό θα εξεταστεί μετά την «επιτυχία» των ομίλων των τεσσάρων ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

«Εδώ οι όμιλοι των τεσσάρων ήταν απολύτως απίστευτοι», είπε ο Ινφαντίνο.

«Μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα δεν ήξερες ποιος περνάει. Πρέπει να επανεξετάσουμε ή τουλάχιστον να ξανασυζητήσουμε τη μορφή. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα είναι στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση» ανέφερε και μιλώντας για το Μουντιάλ 2022 τόνισε:

«Ευχαριστώ όλους του εμπλεκόμενους, Κατάρ, όλους τους εθελοντές που έκαναν αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλύτερο που έχει διοργανωθεί ποτέ» είπε.

Στάθηκε στην έλλειψη «περιστατικών» κατά τη διάρκεια αγώνων και αναφέρθηκε στη «χαρούμενη» ατμόσφαιρα.

Έκανε ειδική μνεία στην πορεία του Μαρόκου, την πρώτη αφρικανική χώρα που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά Παγκοσμίου, αλλά και την πρώτη γυναίκα διαιτητή.

«Ήταν τρομερή επιτυχία, προσεγγίσαμε τα πέντε δισεκατομμύρια όσον αφορά στα νούμερα τηλεθέασης. Το ότι οι θεατές γνώρισαν τον αραβικό κόσμο, ήταν πολύ σημαντικό για μας».

Ωστόσο, στις δηλώσεις του Ινφαντίνο δεν υπήρχε καμία αναφορά στις αντιδράσεις από πλευράς ομάδων και αθλητών στις διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μεταξύ άλλων. Χαρακτηριστική η απαγόρευση στους αρχηγούς ομάδων και φορούν περιβραχιόνια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μάλιστα, η FIFA απείλησε με τιμωρίες όσους δεν ακολουθήσουν την απόφαση.

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας αποφάσισε να αντιδράσει, με τους παίκτες να εμφανίζονται στο γήπεδο με τα χέρια τους να καλύπτουν τα στόματά τους. Ο προπονητής τόνισε πως στόχος ήταν «να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η FIFA φιμώνει».

«Όταν πρόκειται για κανονισμούς, δεν πρόκειται για απαγόρευση, αλλά για σεβασμό των κανονισμών» δήλωσε ο Ινφαντίνο.

«Υπάρχουν 211 ποδοσφαιρικές ομάδες, όχι αρχηγοί κρατών. Και οι οπαδοί τους θέλουν να έρθουν και να απολαύσουν το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Πιστεύω ότι υπερασπιζόμαστε αξίες, υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων στη FIFA, στο Παγκόσμιο Κύπελλο» συμπλήρωσε.