Το Μουντιάλ 1998 ήταν αυτό στο οποίο η Γαλλία, η οποία ήταν και η διοργανώτρια, ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Ήταν αυτό στο οποίο ο Ζινεντίν Ζιντάν κυριάρχησε σε τέτοιο βαθμό ώστε να πάρει μαζί με το τρόπαιο και τη Χρυσή Μπάλα. Και ήταν, παράλληλα, αυτό στο οποίο υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ όλων των εποχών, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, με τον Ρονάλντο να… ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί…

Η Βραζιλία πήγε στη Γαλλία ως κάτοχος του τίτλου, αφού τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις ΗΠΑ, είχε κατακτήσει το τρόπαιο νικώντας την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι. Στην αποστολή ήταν και ένας πιτσιρικάς ονόματι Ρονάλντο Ναζάριο Ντε Λίμα, ο οποίος θεωρείτο τρελό ταλέντο. Και ήταν. Αυτό θα άρχιζε να το αποδεικνύει από τη σεζόν 1995-96 και το 1998, στα 22 του χρόνια, ήταν πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κόσμου. Ήταν το Φαινόμενο, αυτός που θα οδηγούσε, όπως πίστευαν οι συμπατριώτες του, τη Σελεσάο στον 2ο συνεχόμενο τίτλο. Και θα μπορούσε όντως να το κάνει.

Σε όλη τη διοργάνωση, άλλωστε, είναι στα καλύτερά του και όλοι περιμένουν να δουν τη μονομαχία του με τον Ζιντάν στον τελικό. Οι δυο τους ήταν ήδη αντίπαλοι στην Ιταλία, αφού ο Γάλλος έπαιζε στη Γιουβέντους και ο Βραζιλιάνος στην Ίντερ, αλλά ένας τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πάντα κάτι ξεχωριστό. Στις 12 Ιουλίου 1998 όμως, στο Παρίσι, δεν έγινε καμία μάχη γιατί ο Ρονάλντο ήταν ήδη νοκ άουτ παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο…

Η Nike, η μυστική συμφωνία των κυβερνήσεων, η επιληψία και η εξήγηση του ίδιου

Ο Ρονάλντο στον τελικό του Μουντιάλ 1998

Την ημέρα του μεγάλου τελικού οι Γάλλοι ήταν ήρεμοι στο ξενοδοχείο τους κάνοντας το κλασικό «ξεμούδιασμα». Την ίδια ώρα, σε αυτό της Βραζιλίας δεν υπήρχε ξεμούδιασμα αλλά μούδιασμα. Υπήρχε, για την ακρίβεια, ένας πανικός άνευ προηγουμένου και ο λόγος ήταν ότι ο Ρονάλντο… έβγαζε αφρούς από το στόμα. Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Αυτό έχει καταγράψει στην αυτοβιογραφία του ο Ζιοβάνι, περιγράφοντας μια κατάσταση απόλυτου πανικού.

Άπαντες τρέχουν στο δωμάτιο του μεγάλου αστεριού, βλέποντάς τον σε μια κατάσταση που τους σοκάρει. Το Φαινόμενο δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, δεν καταλαβαίνει πού βρίσκεται, δεν αντιδράει σε τίποτα, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί; Δεν ξέρει κανείς… Αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένα θρίλερ. Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του τελικού, όλος ο πλανήτης σοκάρεται μαθαίνοντας ότι ο Ρονάλντο δεν είναι στην αρχική 11άδα της Βραζιλίας. Εκεί καταλαβαίνουν όλοι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά οι υπεύθυνοι θα αλλάξουν απόφαση. Γνωρίζοντας ότι αν χάσουν και ο Ρονάλντο είναι στον πάγκο θα υπάρξει… λαϊκό δικαστήριο μετά την επιστροφή στην πατρίδα, ο 22χρονος άσος γίνεται τελικά βασικός.

Το γεγονός ότι ήταν στον αγωνιστικό χώρο, όμως, δεν σημαίνει ότι έπαιζε κιόλας. Η παρουσία του είναι θλιβερή, θα έρθει σε επαφή με τη μπάλα μόνο 20 φορές και δείχνει να μην ξέρει τι να κάνει στο γήπεδο. Η Βραζιλία τελικά θα ηττηθεί με 3-0 και από την επόμενη μέρα αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το τι τελικά συνέβη. Άλλοι είπαν ότι είχε πάθει κρίση επιληψίας. Άλλοι ότι γύρισε η γλώσσα του. Κάποιοι έκαναν λόγο για πόλεμο των αθλητικών εταιρειών και για… μυστική συμφωνία των κυβερνήσεων των δύο χωρών ώστε να μην αγωνιστεί.

Επί χρόνια, επί δεκαετίες για την ακρίβεια, θα ακουστεί κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο, μέχρι που τελικά αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την καριέρα του. Και αυτό που είπε, ήταν το πιο απλό από όλα: «Έκανα εξετάσεις, όλες τις εξετάσεις, από την επόμενη μέρα αλλά στον οργανισμό μου δεν βρέθηκε τίποτα λάθος. Τόσα χρόνια μετά, με τους γιατρούς να μην βρίσκουν τίποτα, η εξήγηση τελικά είναι απλή: Στρες. Άγχος. Κατάρρευση».

Και κάπως έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, λύθηκε. Ή μήπως όχι;