Το Μουντιάλ 2022 εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία για την εθνική Γερμανίας που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, με τον Τύπο της χώρας να αναφέρεται πλέον στο παρασκήνιο που υπάρχει γύρω από τη φωτογραφία που έβγαλαν τα «πάντσερ» με κλειστά στόματα, ως αντίδραση στη FIFA για την απαγόρευση του περιβραχιόνιου «One Love».

Η κίνηση των παικτών του Χάνσι Φλικ πριν την έναρξη του πρώτου τους αγώνα στο Κατάρ, με αντίπαλο την Ιαπωνία, είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ, άλλοι κατά, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στο αγωνιστικό κομμάτι και να αφήσουν τα γύρω-γύρω.

Υπέρ αυτής της άποψης, όπως τονίζει τώρα η Bild σε σχετικό ρεπορτάζ, ήταν και η συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα τονίζει ότι μόνο δύο ήταν υπέρ: Ο αρχηγός Μάνουελ Νόιερ και ο Λέον Γκορέτσκα. Όλοι οι άλλοι ήταν αντίθετοι, αλλά οι δύο επέμεναν τόσο ώστε να πείσουν τελικά και τον Τζόσουα Κίμιχ.

Από εκεί και πέρα, για να αποφύγουν το να παρουσιαστούν… χωρισμένοι σε ομάδες πριν καν αρχίσει το πρώτο τους παιχνίδι, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι να το κάνουν, αν και διαφωνούσαν με την κίνηση. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο τεχνικός διευθυντής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Όλιβερ Μπίρχοφ.

«Το γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με τις πηγές μας, δεν ήταν όλοι οι παίκτες εντάξει με τη χειρονομία πριν από τον αγώνα με την Ιαπωνία και ότι ανησυχούσαν ότι θα προκαλούσε προβλήματα στην ομάδα. Το αν αυτό είναι καθοριστικό για τον αποκλεισμό είναι άλλο θέμα», ήταν τα λόγια του.