Η Γερμανία υπολόγιζε ότι η νίκη επί της Κόστα Ρίκα θα ήταν αρκετή για να προκριθεί στους «16» του Μουντιάλ 2022 και όντως έκανε το καθήκον της, αν και πιο δύσκολο από ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά αντί για πρόκριση ήρθε πρόωρος αποκλεισμός αφού την ίδια ώρα η Ιαπωνία έκανε την έκπληξη κόντρα στην Ισπανία, με αποτέλεσμα αυτές οι δύο ομάδες να περάσουν στον επόμενο γύρο.

Στο Μουντιάλ 2018 οι Γερμανοί είχαν αποκλειστεί στη φάση των ομίλων, οπότε δεν ήθελαν ούτε καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και φέτος. Έτσι, μπήκαν στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα έχοντας στο μυαλό τους ότι η νίκη αρκούσε για να έρθει η πρόκριση. Και αφού μπήκαν έτσι στο ματς, πήραν από το ξεκίνημα τον έλεγχο και δεν άργησαν να πάρουν και το προβάδισμα με την κεφαλιά του Γκνάμπρι μετά τη σέντρα του Ράουμ στο 10′ (0-1). Και από τη στιγμή που λίγα λεπτά μετά ήρθαν τα νέα και για το 1-0 της Ισπανίας επί της Ιαπωνίας, τα «πάντσερ» πίστεψαν ότι η βραδιά θα κυλήσει καλά.

Η Γερμανία ήταν συγκεντρωμένη στο παιχνίδι της, απειλούσε συχνά τους Κοσταρικανούς και προς το τέλος του πρώτου μέρους θα μπορούσε να βάλει και δεύτερο γκολ, είτε με τον Μουσιάλα είτε με τον Γκνάμπρι, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ μετά τις προσπάθειές τους, με τις δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-1.

Η Γερμανία προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα και στα επόμενα λεπτά είχε δύο δοκάρια με Μουσιάλα και Ρούντιγκερ, για να ακολουθήσει και τρίτο λίγο μετά, στο 67′, ξανά από τον Μουσιάλα! Και αφού δεν έγινε το 1-2, έγινε το 2-1 στο 70′ με τον Βάργκας, με τα σκορ των δύο αγώνων του ομίλου εκείνη τη στιγμή να δίνουν την πρόκριση σε… Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα!

Αυτό, όμως, δεν κράτησε για πολύ, αφού στο 73′ ο Χάβερτς με πλασέ εντός περιοχής έγραψε το 2-2, για να ακολουθήσει το 2-3 στο 85′ ξανά από τον Χάβερτς μετά τη σέντρα του Γκνάμπρι και το 2-4 στο 89′ από την κοντινή προσπάθεια του Φούλκρουγκ μετά την κεφαλιά-πάσα του Σανέ. Όσα γκολ κι αν έβαζαν οι Γερμανοί όμως, το κακό γι’ αυτούς είναι ότι δεν έβαλε δεύτερο η Ισπανία κόντρα στην Ιαπωνία, με συνέπεια να αποκλειστούν για 2ο συνεχόμενο Μουντιάλ στη φάση των ομίλων…

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Φούλερ (74′ Μπενέτε), Ντουάρτε, Γουότσον, Βάργκας, Οβιέδο, Αγκιλέρα (46′ Σάλας), Μπόρζες, Τεχέδα, Κάμπελ, Βένεγκας (74′ Ματαρίτα).

Γερμανία: Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε, Ρούντιγκερ, Ράουμ (67′ Γκέτσε), Γκορέτσκα (46′ Κλόστερμαν), Γκουντογκάν (55′ Φούλκρουγκ), Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ, Μίλερ (66′ Χάβερτς).