Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε μήνυμα στους ομοφυλόφιλους οπαδούς που θα επισκεφθούν το Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 και τόνισε «μην προκαλείτε», στις «οδηγίες» που έδωσε για την ισλαμική χώρα που έχει ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, ο Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε πως «έχω μιλήσει με τις αρχές του Κατάρ για τους ομοφυλόφιλους οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και για το πώς θα συμπεριφέρονται γενικότερα σε όλους του φαν του ποδοσφαίρου.

«Θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι οπαδοί θα είναι ασφαλείς και θα διασκεδάσουν. Και ξέρουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς αναφορικά με το ότι βρίσκονται σε μια ισλαμική χώρα, με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο πολιτιστικών κανόνων από τους δικούς μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, είπε ότι «ένα από τα πράγματα που θα έλεγα για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου είναι, ξέρετε, να σέβεστε τη διοργανώτρια χώρα. Οι αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, και νομίζω ότι, με λίγη ευελιξία και συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, μπορεί να διεξαχθεί ένα ασφαλές και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου».