Προσδοκίες, υποσχέσεις, όνειρα… Κάποιο καλοκαίρι ή κάποιο χειμώνα όλα ξεκινούν όμορφα. Όπως και οι παρακάτω 13 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Όλοι τους ξεκίνησαν με άλλες ελπίδες και φαίνεται να καταλήγουν σε ένα πρόωρο και μάλλον άδοξο φινάλε.

ΖΑΟΥΑΝΤ ΖΑΪΡΙ

Στην αρχή έφταιγε το ραμαζάνι. Στην πορεία έγινε αντιληπτό πως απλά ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε διάθεση να εμπιστευτεί τον Ζαουάντ Ζαϊρί. Κι όμως η σεζόν έμοιαζε να ξεκινάει ιδανικά για τον Μαροκινό μέσο, ο οποίος είχε την εμπιστοσύνη του Έβαλντ Λίνεν και ήταν εκείνος που είχε λυτρώσει τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς με την Μακάμπι, όταν 14 λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς είχε σκοράρει για να ισοφαρίσουν οι ερυθρόλευκοι. Επί ημερών του Ισπανού τεχνικού έχει αγωνιστεί 61 λεπτά. Οκτώ ως αλλαγή στο ματς με τον Παναθηναϊκό και βασικός στον αγώνα κυπέλλου με την Ηλιούπολη, στο οποίο αντικαταστάθηκε στο 53’.

ΗΡΘΕ: 2009
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: –
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 600.000 ευρώ
ΠΕΡΥΣΙ: 29 συμμετοχές, 2 γκολ
ΦΕΤΟΣ: 6 συμμετοχές, 1 γκολ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 35 συμμετοχές, 3 γκολ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Μια ιδιαίτερη περίπτωση που συσχετίζεται με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός δεν είχε στις επιλογές του τον Έλληνα επιθετικό, όταν πριν δύο χρόνια ήταν προπονητής των ερυθρολεύκων και με τον ίδιο τρόπο τον αντιμετωπίζει και φέτος. Οι τέσσερις από τις δέκα συμμετοχές που έχει ο Κώστας Μήτρογλου είναι με προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν το καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, ενώ με τον Ισπανό στον πάγκο έχει παίξει μόλις τρεις φορές ως βασικός. Στο Καυταντζόγλειο, όπου και σκόραρε, κόντρα στην Κέρκυρα όπου αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο και στον αγώνα κυπέλλου με τον Ηλιούπολη.

ΗΡΘΕ: 2007
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 200 χιλ. ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 550.000 ευρώ
ΠΡΙΝ: 20 συμμετοχές, 8 γκολ (2007-08), 16 συμμετοχές, 3 γκολ (2008-09), 45 συμμετοχές, 14 γκολ (2009-10)
ΦΕΤΟΣ: 10 συμμετοχές, 1 γκολ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 91 συμμετοχές, 26 γκολ.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΕΜΕΘ
Το καλοκαίρι, η απόκτησή του έγινε πρωτοσέλιδο. Έγινε μεγάλο θέμα, έγινε σημαία για τον κόσμο του Ολυμπιακού που έβλεπαν την ομάδα τους να αποκτά με συνοπτικές διαδικασίες έναν παίκτη που παζάρευε καιρό ο αιώνιος αντίπαλός τους. Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε λίγα 24ωρα μετά τις 15 Αυγούστου και είχε την έγκριση του Ερνέστο Βαλβέρδε, που είχε αναλάβει περίπου δέκα μέρες πριν την τεχνική ηγεσία των ερυθρολεύκων. Εξ αρχής, ωστόσο, κάτι φαινόταν να μην λειτουργεί καλά στη χημεία τους, με αποτέλεσμα ο Ούγγρος να έχει πάρει ελάχιστες ευκαιρίες και να έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο.

Έπαιξε 13 λεπτά απέναντι στον Πανιώνιο και πρόλαβε να δώσει μια ασίστ, ενώ ήταν βασικός και έβγαλε το 90λεπτο μόνο στον αγώνα κυπέλλου με την Ηλιούπολη. Η πρόθεση του Ολυμπιακού είναι να τον παραχωρήσει δανεικό.

ΗΡΘΕ: 2010
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 850.000 ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 500.000 ευρώ
ΦΕΤΟΣ: 2 συμμετοχές
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: –

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ

Η θλάση που έπαθε πριν λίγες ημέρες ήταν εκείνη που τον… αποτελείωσε. Έτσι κι αλλιώς, ουδέποτε κατάφερε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών που υπήρχαν για εκείνον στον Ολυμπιακό, όταν αποκτήθηκε το 2008 και πολύ περισσότερο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε φέτος. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ο Γιώργος Γκαλίτσιος πήρε συμμετοχές και μάλιστα ως βασικός με τον Έβαλντ Λίνεν στα τρία ευρωπαϊκά ματς από τον περασμένο Ιούλιο έπαιξε ξανά στις 3 Νοεμβρίου, στο ματς κυπέλλου με την Ηλιούπολη.

Ο Βαλβέρδε τον χρησιμοποίησε για 90 λεπτά και πέρα από εκείνο το απόγευμα, τον έχει βάλει αλλαγή σε δύο παιχνίδια. Δύο λεπτά με τον ΠΑΟΚ και ένα λεπτό στην Κρήτη με τον Εργοτέλη!

ΗΡΘΕ: 2008
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 800 χιλ. ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 300 χιλ. ευρώ
ΠΡΙΝ: 10 συμμετοχές (2008-09), 27 συμμετοχές (2010-2011)
ΦΕΤΟΣ: 6 συμμετοχές
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 43 συμμετοχές.

ΝΤΑΜΙΑΝ ΠΛΕΣΙ

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι, την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Θεωρήθηκε ως η απάντηση για την κίνηση του Ολυμπιακού να πάρει τον Κρίστιαν Νέμεθ, όμως κρίθηκε και ως κίνηση ουσίας για να ενισχυθεί η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Μόλις τέσσερις μήνες μετά, οι πράσινοι θέλουν να ξεφορτωθούν το συμβόλαιό του και ψάχνουν ομάδα για να τον παραχωρήσουν ως δανεικό. Έχει πάρει ευκαιρίες, αλλά σίγουρα λιγότερες από αρκετούς συμπαίκτες του.

Έχει προλάβει να παίξει δύο ολόκληρα 90λεπτα, ενώ μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Ζεσουάλντο Φερέιρα έχει παίξει σε τρεις αγώνες. Σε έναν πέρασε ως αλλαγή και σε δύο αντικαταστάθηκε. Το νεαρό της ηλικίας του, ωστόσο, επιτρέπει το «ψήσιμο» και την επιστροφή του το καλοκαίρι.

ΗΡΘΕ: 2010
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: –
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 600.000 ευρώ
ΦΕΤΟΣ: 8 συμμετοχές.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 8 συμμετοχές.

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ

Η έκπληξη της λίστας. Ο Παναθηναϊκός σκέφτεται να τον παραχωρήσει μια… ώρα αρχύτερα της λήξης του συμβολαίου του, όντας αφενός απογοητευμένος από τη φετινή του παρουσία και σκεπτόμενος την υψηλή του αμοιβή. Ο Βραζιλιάνος μέσος είναι επηρεασμένος από το Παγκόσμιο Κύπελλο και στα περισσότερα παιχνίδια έχει μείνει μακριά από τον καλό του εαυτό, ενώ του ‘χει χρεωθεί η μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Παρά τη μέτρια παρουσία του, βέβαια, είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού, γεγονός που μεγαλώνει την έκπληξη για την πρόθεση της παραχώρησής του. Ίσως, όμως, να είναι ενδεικτικό πως η πρώτη και μοναδική φορά που αντικαταστάθηκε σε αγώνα φέτος ήταν την περασμένη Τρίτη στην Κοπεγχάγη.

ΗΡΘΕ: 2008
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 1,2 εκ. ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 2,6 εκ. ευρώ
ΠΡΙΝ: 42 συμμετοχές, 3 γκολ (2008-09), 40 συμμετοχές (2009-2010).
ΦΕΤΟΣ: 17 συμμετοχές.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 99 συμμετοχές.

ΣΙΜΑΟ ΜΑΤΕ ΤΖΟΥΡΙΟΡ

Το καλοκαίρι ήταν στα πλάνα του Παναθηναϊκού να του προτείνει αναπροσαρμογή συμβολαίου και να τον δεσμεύσει με μια σχετική υψηλή ρήτρα. Η σεζόν που διανύουμε είναι από τις πιο περίεργες για τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ κι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις του με το τριφύλλι. Από τη μια τα κιλά που πήρε, κάτι που ο ίδιος διέψευσε, τα παραπόνα του γιατί δεν έπαιζε, η αυταπάρνησή του όταν έχασε τον αδελφό του και τώρα ένας καινούργιος προπονητής.

Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα δεν έδειχνε να τον έχει στις βασικές του επιλογές και μέχρι την Κοπεγχάγη είχε παίξει μόλις σε ένα ημίχρονο με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο των πρασίνων. Στη Δανία έπαιξε βασικός σε ολόκληρο το παιχνίδι, ωστόσο ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει πρόταση για να τον παραχωρήσει.

ΗΡΘΕ: 2007
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: –
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 250.000 ευρώ
ΠΡΙΝ: 27 συμμετοχές (2007-08), 43 συμμετοχές, 1 γκολ (2008-09), 35 συμμετοχές (2009-2010).
ΦΕΤΟΣ: 15 συμμετοχές.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 120 συμμετοχές, 1 γκολ.

ΕΛΙΝΙ ΔΗΜΟΥΤΣΟΣ

Θεωρούσε πως θα μπορούσε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για καριέρα στον Παναθηναϊκό όταν επέστρεψε από τον Παναιτωλικό και παράλληλα βρήκε προπονητή τον Νίκο Νιόπλια. Πήρε ευκαιρίες τόσο από τον Έλληνα τεχνικό, όσο και από τον Ζεσουάλντο Φερέιρα, όμως το πιο πιθανό είναι να μείνει ελεύθερος για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ο Ελίνι Δημούτσος έχει παίξει μόλις ένα 90λεπτο, εκείνο στο κύπελλο με την Κοζάνη, ωστόσο πάτησε χορτάρι για 45 λεπτά στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα και για 55 λεπτά στην Κέρκυρα.

ΗΡΘΕ: 2007
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 100 χιλ. ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 100 χιλ. ευρώ
ΠΡΙΝ: 25 συμμετοχές (2007-08).
ΦΕΤΟΣ: 6 συμμετοχές.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 31 συμμετοχές.

ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΝΤΑΝΤΟΜΟ

Ιδιάζουσα περίπτωση! Το καλοκαίρι ήταν επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, όμως δεν έπαιξε ούτε σε ένα παιχνίδι με τον Σερβοέλληνα τεχνικό στον πάγκο της ΑΕΚ. Πήρε κάποιες σκόρπιες ευκαιρίες σε φιλικά ματς, είχε απανωτούς μυϊκούς τραυματισμούς και για επίσημο παιχνίδι ούτε λόγος. Στο δεύτερο παιχνίδι του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο ήταν βασικός. Αντικαταστάθηκε στο 83’ του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου, συνθέτοντας μια γεμάτη αριστερή πλευρά μαζί με τον Παναγιώτη Λαγό.

Στο τρίτο παιχνίδι με τον Μανόλο Χιμένεθ ήταν βασικός και έπαιξε 90 λεπτά. Στο τέταρτο αποβλήθηκε στο 35’ (!!), γεγονός που μάλλον στοίχησε και την καριέρα του στην ΑΕΚ. Έπαιξε και στο επόμενο ματς, μάλλον λόγω ανάγκης, όμως ο Ισπανός δεν τον υπολογίζει και σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν.

ΗΡΘΕ: 2010
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: –
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 200.000 ευρώ
ΦΕΤΟΣ: 4 συμμετοχές   
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Μια κόκκινη κάρτα!

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΠΕΡΕΪΡΑ

Μετά από 1,5 χρόνο ονείρου, μπορεί η μεταγραφή που πέρασε από χίλια κύματα τον Αύγουστο του 2009, να γίνει εφιάλτης. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει πειστεί ότι μπορεί ο Λεονάρντο να του προσφέρει όσα θέλει, παρά το γεγονός ότι είναι καλύτερος από την προηγούμενη σεζόν και έχει κάνει ορισμένα καλά παιχνίδια. Ο Βραζιλιάνος μέσος είναι σταθερά στις επιλογές του Ισπανού τεχνικού από την ημέρα που ανέλαβε την ΑΕΚ, αλλά είναι χαρακτηριστικό πώς έχει παίξει μόλις σε δύο 90λεπτά.

Από τα 14 παιχνίδια από την ημέρα που ανέλαβε ο Χιμένεθ δεν έχει παίξει μόλις στα δύο, έχει μπει αλλαγή στα τέσσερα κι έχει ξεκινήσει βασικός στα οκτώ. Η παραχώρησή του δεν είναι δεδομένη, όμως αν βρεθεί ομάδα τότε η Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να τον παραχωρήσει δανεικό.

ΗΡΘΕ: 2009
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 700 χιλ. ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 300 χιλ. ευρώ
ΠΡΙΝ: 37 συμμετοχές, 5 γκολ (2009-2010).
ΦΕΤΟΣ: 20 συμμετοχές, 3 γκολ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 57 συμμετοχές, 8 γκολ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΣΑΤΖΟΓΛΟΥ

Από την ημέρα που έφυγε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ, έμοιαζε να ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για τον Έλληνα αμυντικό. Μια αντίστροφη μέτρηση που μπήκε στην τελική ευθεία στην Τούμπα και ολοκληρώθηκε στην Καβάλα. Οι αρνητικές εμφανίσεις του Χρήστου Πατσατζόγλου τον «τελείωσαν» για τον Μανόλο Χιμένεθ που έχει εισηγηθεί την απομάκρυνσή του τον Δεκέμβριο και μένει να φανεί, αν θα βρεθεί τρόπος να λυθεί το συμβόλαιό του. Με τον Ισπανός στον πάγκο έπαιξε σε πέντε 90λεπτα και ένα 45λεπτο.

ΗΡΘΕ: 2010
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: –
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 300.000 ευρώ
ΦΕΤΟΣ: 10 συμμετοχές
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: –

ΕΝΤΕΡ ΛΟΥΪΣ ΛΙΜΑ

Ακόμα μια επιλογή του καλοκαιριού που θα τελειώσει πρόωρα. Ο Έντερ είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με δυνατότητα επέκτασης τον περασμένο Ιούνιο, όμως δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει ούτε καν τον πρώτο χρόνο συμβολαίου του. Ο Βραζιλιάνος έχει απογοητευτική παρουσία στο σύνολο των εμφανίσεών του με την ΑΕΚ, με αποκορύφωμα τον αγώνα με την Άντερλεχτ στο Βέλγιο, που τον εμπιστεύτηκε για βασικό ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, του οποίου και ήταν επιλογή, τον χρησιμοποίησε συνολικά 48 λεπτά σε τρία παιχνίδια, ενώ με τον Ισπανό έχει αγωνιστεί σε πέντε ματς και 204 λεπτά συνολικά.

ΗΡΘΕ: 2010
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 130.000 ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 120.000 ευρώ
ΦΕΤΟΣ: 8 συμμετοχές, 1 γκολ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το γκολ με τον Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ.

ΡΟΤΖΕΡ ΓΚΕΡΕΪΡΟ

Όταν το συμβόλαιο είναι αντιστρόφως ανάλογο με την προσφορά, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν προβλήματα. Είναι, επίσης, δεδομένο πως δεν φτάνουν μια-δυο καλές εμφανίσεις για να τα λύσουν. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε στο περιθώριο στον Ρότζερ Γκερέιρο σχεδόν από την πρώτη σεζόν του πολιτογραφημένου Πολωνού στην ΑΕΚ. Με την άφιξη του Μανόλο Χιμένεθ έμοιαζε πως κάτι αλλάζει. Από τα μηδέν λεπτά συμμετοχές, έγινε βασικός και εκ των κορυφαίων στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, θετικός με ασίστ στα ματς με Πανθρακικό και Εργοτέλη, αλλά έκτοτε επέστρεψε στην μετριότητά του.

Το γεγονός ότι ο Μανόλο Χιμένεθ τον αντικατέστησε στο 30ο λεπτό του αγώνα με τον Ατρόμητο αποδεικνύει το μέγεθος της απογοήτευσής του, που αναμένεται να οδηγήσει τις επόμενες μέρες στη λύση του συμβολαίου του.

ΗΡΘΕ: 2009
ΣΤΟΙΧΙΣΕ: 250.000 ευρώ
ΓΛΥΤΩΝΕΙ: 600.000 ευρώ
ΠΡΙΝ: 17 συμμετοχές
ΦΕΤΟΣ: 7 συμμετοχές
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 24 συμμετοχές.

Πηγή: gazzetta.gr