Η Λίβερπουλ ήταν το φαβορί για την πρόκριση στον τελικό του Champions League μετά τη νίκη της με 2-0 στον πρώτο ημιτελικό επί της Βιγιαρεάλ και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, αν και αγχώθηκε αρχικά, αφού οι Ισπανοί ήταν μπροστά με το ίδιο σκορ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο, όμως, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έφερε τα… κάνω-πάνω και επικράτησε με 3-2, παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ρεάλ Μαδρίτης ή Μάντσεστερ Σίτι.

Οι Αγγλοι ήταν το φαβορί, αλλά οι Ισπανοί ήταν αποφασισμένοι να το παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και αυτό το έδειξαν από το ξεκίνημα, αφού μόλις στο 3′ ο Ντιά, μετά τη σέντρα του Εστουπινιάν και το γύρισμα του Καπού, έκανε το 1-0. Γκολ που τόνωσε κι άλλο την ψυχολογία της Βιγιαρεάλ, η οποία δεν ένιωθε κάποιον κίνδυνο, ζήτησε πέναλτι στο 37′ για ανατροπή του Λο Σέλσο από τον Άλισον και τελικά στο 41′ έκανε το 2-0 με την κεφαλιά του Κοκλέν μετά τη σέντρα του Καπού, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και αγχώνοντας για τα καλά τη Λίβερπουλ.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ένιωθε, πλέον, την απειλή για τα καλά, οπότε στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε με στόχο να σκοράρει και έφτασε πολύ κοντά στο 54′, όταν το σουτ του Αλεξάντερ-Αρνολντ κόντραρε στον Κοκλέν και κατέληξε στο δοκάρι. Δεν έγινε εκεί το 2-1, έγινε όμως στο 62′ με το σουτ του Φαμπίνιο που πέρασε κάτω από τα πόδια του Ρούγι. Οι γηπεδούχοι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους έπειτα από αυτό το γκολ και στο 67′ έχασαν και τις ελπίδες τουες, αφού ο Αλεξάντερ-Αρνολντ σέντραρε και ο Ντίας, εντελώς αμαρκάριστος, ισοφάρισε 2-2.

Το υπόλοιπο του παιχνιδιού ήταν τυπική διαδικασία πλέον και στο 74′ η λάθος έξοδος του Ρούγι μετά τη βαθιά μπαλιά του Κεϊτά είχε ως αποτέλεσμα ο Μανέ να σπρώξει τη μπάλα στην κενή εστία για το 2-3, σφραγίζοντας και τυπικά την πρόκριση της Λίβερπουλ στον τελικό.

Βιγιαρεάλ: Ρούγι, Φόιθ, Ραούλ Αλμπιόλ (79’ Οριέ), Πάου Τόρες, Εστουπινιάν (79’ Μάνου Τριγέρος), Κοκλέν (69’ Αλφόνσο Πεδράθα), Καπουέ, Ντάνι Παρέχο, Λο Σέλσο, Ζεράρ Μορένο (70’ Τσουκβουέζε), Ντιά (81’ Αλκάθερ).

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (81’ Τσιμίκας), Φαμπίνιο (84’ Μίλνερ), Κεϊτά (81’ Χέντερσον), Τιάγκο Αλκάνταρα (80’ Τζόουνς), Σαλάχ, Ντιόγκο Ζότα (46’ Ντίας), Μανέ.