Η είδηση ότι ο Ντίνος Μήτογλου βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά τον αγώνα της Αρμάνι Μιλάνο με τον Παναθηναϊκό στις 4 Μαρτίου προκάλεσε σοκ στο ελληνικό μπάσκετ και παράλληλα αποτελεί πρόβλημα και για την εθνική ομάδα, αφού είναι πολύ πιθανό ο διεθνής φόργουορντ να μην είναι διαθέσιμος για το Ευρωμπάσκετ 2022, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου.

Για το τυπικό της υπόθεσης, θα πρέπει φυσικά να γίνει έλεγχος και στο δεύτερο δείγμα, το οποίο πάρθηκε μαζί με το πρώτο. Αυτός είναι και ο λόγος που 999 στις 1.000 φορές το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Υποθέτοντας, επομένως, ότι ο Μήτογλου θα βρεθεί οριστικά θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, το επόμενο βήμα θα είναι να ανακοινωθεί ποια είναι η απαγορευμένη ουσία.

Εκεί θα κριθούν τα πάντα σε ό,τι αφορά την τιμωρία του, αφού αυτή εξαρτάται από τη μονοθεσία της FIBA. Και η νομοθεσία της FIBA λέει πως όσο πιο «σκληρή» είναι η ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο παίκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τιμωρία. Μέχρι να γίνει γνωστό το όνομα της ουσίας, επομένως, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το μέγεθος της ποινής.

Με βάση τη μονοθεσία της FIBA, πάντως, θα είναι από 3 μήνες μέχρι 4 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό, δηλαδή, ο Μήτογλου να απουσιάσει από το Ευρωμπάσκετ που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.