Για την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε ο Γιοχάνες Βόιτμαν, σημειώνοντας ότι δεν έχει τη διάθεση να παίξει σε κάποια ρωσική ομάδα.

«Όπως όλοι μας, μείναμε έκπληκτοι στο άκουσμα της είδησης πως η Ρωσία ξεκίνησε πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά από μια – δυο μέρες σκέψης, πήρα την απόφαση πως δεν ήθελα να μείνω στη Μόσχα. Με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παίζω για μια ρωσική ομάδα. Ακόμη κι αν πρόκειται απλά για μπάσκετ, δημιουργεί έναν συμβολισμό που πιστεύω πως δεν είναι σωστός αυτή την στιγμή», ανέφερε αρχικά στο Kicker και συνέχισε:

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι υπεύθυνος γι αυτόν τον σκληρό πόλεμο, γιατί εξαιτίας του πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι στην Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, τα παιδιά χάνουν τα σπίτια και τις ζωές τους. Δεν μπορούσα να μείνω στη Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ειδικά από την στιγμή που δεν ξέρουμε πότε θα αλλάξει η κατάσταση. Πέραν αυτού, δεν ένιωθα επίσης ασφαλής εκεί».