Οι διοργανωτές του Australian Open του τουρνουά Grand Slam του τένις, υπερασπίστηκαν την απόφαση της ιδιωτικής ασφάλειας που επιβλέπει τα γήπεδα καθώς και της αστυνομίας της Μελβούρνης να κατασχέσουν τα μπλουζάκια που φορούσαν οπαδοί με μηνύματα υποστήριξης προς την Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι.

Στο τουρ δημιουργήθηκε ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της αθλήτριας, πρώην νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης στο διπλό, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ανάρτησε στα social media μήνυμα όπου κατήγγειλε τον πρώην αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζανγκ Γκαόλι για σεξουαλική επίθεση. Το μήνυμα σβήστηκε μετά από 20 λεπτά, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ομσοπονδίας Γυναικείου Τένις (WTA), Στιβ Σάιμον, ανέφερε πως η Πενγκ Σουάι δεν μπορούσε να «επικοινωνήσει ελεύθερα» παρόλο που δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο της.

Τώρα, ο Αυστραλοκύπριος ακτιβιστής Ντρου Παύλου ανέβασε βίντεο από την προσπάθεια δύο θεατών που προσπάθησαν να μπουν στα γήπεδα φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν: «Where is Peng Shuai?» (Που είναι η Πενγκ Σουάι;). Μαζί τους είχαν κι ένα πανό με το ίδιο μήνυμα, ανέφερε ο Μαξ Μοκ, ο οποίος κάνει καμπάνια υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το προσωπικό ασφαλείας του Melbourne Park κατάσχεσε τα μπλουζάκια και το πανό.

«Σύμφωνα με την πολιτική μας, δεν επιτρέπουμε ενδυμασίες, ή πανό ή πινακίδες που προωθούν εμπορικά ή πολιτικά μηνύματα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας και συνέχισε: «Η ασφάλεια της Πενγκ Σουάι είναι προτεραιότητά μας και εργαζόμαστε με τη WTA και όλη την κοινότητα του τένις αναζητώντας να εξακριβώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται και θα κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε πως είναι καλά».

Μια σελίδα GoFundMe δημιουργήθηκε, η οποία έχει συγκεντρώσει περί τις 5.000 ευρώ για να τυπωθούν περισσότερα μπλουζάκια. Ο σκοπός είναι να μοιραστούν στους θεατές που θα βρεθούν στον τελικό του μονού των γυναικών το επόμενο Σάββατο (29/1). Η στάση της Ομοσπονδίας Τένις της Αυστραλίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η θρυλική Μαρτίνα Ναβρατίλοβα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση και ανέφερε πως το μήνυμα δεν είναι πολιτική δήλωση, αλλά δήλωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας από τους βασικούς σπόνσορες του Australian Open είναι η κινέζικη εταιρία Luzhou Laoijao, ενώ το 5ο μεγαλύτερο γήπεδο του Melbourne Park, αποκαλείται 1573 Arena, από το brand της προαναφερθείσας εταιρίας Guoijao 1573. Το 5ετές συμβόλαιο μεταξύ της κινέζικης εταιρίας και του Australian Open υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.