Την διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης δήλωσε πως πρότεινε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Διεθνoύς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), Σεπ Μπλάτερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να πείσει την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PFA) να αποσύρει την πρόταση αποκλεισμού του Ισραήλ από την διεθνή ομοσπονδία.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Ιερουσαλήμ, που ακολούθησε την συνάντηση του Μπλάτερ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρώτος δήλωσε πως βρισκόταν σε μια «αποστολή ειρήνης» ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται να συναντήσει την Τετάρτη τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον επικεφαλής της PFA Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Παρόλο που ο Μπλάτερ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όσων συζήτησε με τον Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Οφέρ Έινι, διευκρίνισε πως οι συζητήσεις προσανατολίστηκαν στο θέμα ημερήσιας διάταξης που έχουν θέσει οι Παλαιστίνιοι για το συνέδριο της FIFA στις 29 Μαΐου.

Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατηγορεί το Ισραήλ για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων της και για περιορισμούς στην κυκλοφορία των αθλητών της μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και την κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ επικαλείται θέματα ασφαλείας για τους περιορισμούς που επιβάλει.

Η PFA έχει επίσης καταγγείλει περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην εισαγωγή αθλητικού εξοπλισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και σε επισκέψεις από ξένες ομάδες και άτομα. Παράλληλα καταγγέλλει ότι το Ισραήλ συμπεριέλαβε συλλόγους από εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημά του.

Μάλιστα ο πρόεδρος της FIFA αποκάλυψε το σχέδιο του για ένα «ποδοσφαιρικό αγώνα ειρήνης».
«Ένα θέμα το οποίο μπορώ να σας πω ότι συζήτησα με τον Νετανιάχου…ήταν να προγραμματίσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα για την ειρήνη μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και η FIFA θα χαρεί να τον διοργανώσει», δήλωσε ο Μπλάτερ.

Πρόσθεσε δε, πως ο Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα παρακολουθούσε μια τέτοια αθλητική εκδήλωση, αλλά με τις εχθρότητες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να κλιμακώνονται, είναι δύσκολο να φανταστεί έναν τέτοιο ποδοσφαιρικό αγώνα να πραγματοποιείται στο κοντινό μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η FIFA προσπαθεί να βρει μια λύση στα παράπονα των Παλαιστίνιων για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ ο Ρατζούμπ παραμένει μέχρι στιγμής αμετακίνητος, επιμένοντας να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση αποκλεισμού του Ισραήλ.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, δεν έχει την εξουσία να αποσύρει το θέμα το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό και ασυνήθιστο ζήτημα» από την ημερήσια διάταξη.

Εάν η FIFA αποκλείσει το Ισραήλ, θα αποβάλει όλες του τις ομάδες και τους συλλόγους του από διεθνείς οργανώσεις όπως το Champions League και τα προκριματικά του Euro2016. Το Ισραήλ είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), ενώ η Παλαιστίνη μέλος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC).