Ο παίκτης-κλειδί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Νάντο Ντε Κολό, μιλάει για τον αποψινό ημιτελικό του φάϊναλ-φορ με τον Ολυμπιακό, εξηγεί γιατί ο Δημήτρης Ιτούδης είναι το πλεονέκτημα των Ρώσων και πιστεύει ότι η “επιθυμία” θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, το front-office των μετέπειτα πρωταθλητών Σαν Αντόνιο Σπερς, ανακοίνωσε την ανταλλαγή του στους Τορόντο Ράπτορς, για τα δικαιώματα του Όστιν Ντέϊ, γεγονός που του στέρησε την σπάνια ευκαιρία να κατακτήσει – μαζί με τους συμπατριώτες του Πάρκερ και Ντιαό – ένα δαχτυλίδι στο ΝΒΑ! Η πρόταση της ΤΣΣΚΑ και η προσέγγιση του Δημήτρη Ιτούδη, τον έπεισαν να επιστρέψει στην Ευρώπη για να διεκδικήσει τον πιο σημαντικό τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο παγκοσμίως και η χρονιά που έχει κάνει έως τώρα, αποδεικνύει γιατί ο 45χρονος Έλληνας τεχνικός του έχει δώσει τόσο χρόνο συμμετοχής (μ.ο. 24,5’) και τόση ελευθερία στο παιχνίδι της ρωσικής ομάδας.

Ο λόγος για τον Νάντο Ντε Κολό, που με μ.ο. 14,2 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ αλλά και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (91,2% στις βολ., 51,2% στα διπ. & 46% στα τριπ.), δείχνει να είναι ο παίκτης που έλλειπε από το πλευρό του Μίλος Τεόντοσιτς, άλλοτε για να τον συμπληρώσει και άλλοτε για να απογειώσουν μαζί την ΤΣΣΚΑ. Συναντήσαμε τον 27χρονο διεθνή Γάλλο point-guard στο παρκέ του “Barclaycard Center” και λίγες ώρες (19.00) πριν από το τζάμπολ του πρώτου ημιτελικού, σας παρουσιάζουμε τις σκέψεις του για το μεγάλο ματς με τον Ολυμπιακό.

Σου δίνει αυτό το φάϊναλ-φορ την ευκαιρία να κατακτήσεις τον τίτλο, που ας πούμε, δεν κέρδισες πέρυσι στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, που σε έκαναν ανταλλαγή στους Ράπτορς, πριν τελειώσει η κανονική περίοδος;

«Κατά έναν τρόπο ναι, αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν το σκέφτομαι πολύ έτσι! Τότε πήρα μία απόφαση για να βρω περισσότερο χρόνο συμμετοχής και πλέον είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην προσπάθεια της ΤΣΣΚΑ.»

Η ομάδα σου κυνηγάει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 2008 και από τότε μετράει πέντε σερί αποτυχίες σε φάϊναλ-φορ. Πόσο έχει περάσει αυτό και σε παίκτες που ήρθαν φέτος στην ομάδα και γενικά πόσο “πεινασμένη” θα μπει η ΤΣΣΚΑ αύριο (σ.σ.:απόψε) μέσα στο γήπεδο;

«Όλοι ξέρουμε τι έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε κατ’ αρχήν για 40 λεπτά και να μπούμε απόλυτα συγκεντρωμένοι για το τι μπορούμε να κάνουμε στο τώρα και να παίξουμε ένα μεγάλο ματς!»

Είναι ίσως η πρώτη φορά που παραμονές φάϊναλ-φορ, βλέπουμε τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ πιο χαλαρούς και λιγότερο φοβισμένους… Δείχνετε δηλαδή πιο σίγουροι γι’ αυτό που μπορείτε να κάνετε μέσα στο γήπεδο. Αισθάνεστε πίεση για να πετύχετε;

«Σίγουρα, αλλά χωρίς να μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό μας! Σε ένα φάϊναλ-φορ και οι τέσσερις ομάδες θέλουν αλλά και μπορούν να κερδίσουν. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο ματς, απέναντι σε μία ομάδα που είναι “μπαρουτοκαπνισμένη”, χωρίς ποτέ να είναι φαβορί και έχει εμπειρία και ξέρει καλά πως να διαχειριστεί τέτοιους είδους παιχνίδια. Πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε στο γήπεδο και από την πρώτη κατοχή να είμαστε τρομερά επιθετικοί και συγκεντρωμένοι σε όλα όσα έχουμε πει. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να βγάλουν περισσότερη επιθετικότητα από μας, σε κανένα τομέα του παιχνιδιού!»

Πότε ένιωσες ότι η ομάδα σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και έχει όλα όσα απαιτούνται για να πετύχει τον εφετινό στόχο της Ευρωλίγκα και ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της εφετινής διαδρομής, από το πρώτο ματς μέχρι τον αυριανό (σ.σ.: αποψινό) ημιτελικό;

«Θα έλεγα ότι από την αρχή της χρονιάς! Ξέραμε όλοι ότι μαζευτήκαμε για να κατακτήσουμε τον ευρωπαϊκό τίτλο και από παιχνίδι σε παιχνίδι, βλέποντας – αρχικά απ’ έξω γιατί ήμουν τραυματίας και εν συνεχεία μπαίνοντας στο rotation – πως αντιδρούμε σαν αγωνιστικό σύνολο, η ομάδα μου έβγαλε ένα πολύ θετικό προαίσθημα. Ποτέ δεν είναι εύκολο να παίζεις συνέχεια στα “κόκκινα”, αλλά το κίνητρο να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να κερδίζουμε δεν έπαψε να ποτέ να υπάρχει στο dna όλων μας! Νομίζω ότι η μοναδική κακή στιγμή μας, ήταν η εντός έδρας ήττα από την Φενέρμπαχτσέ στο Top-16, αλλά πολύ γρήγορα καταφέραμε να ξαναβρούμε το ρυθμό μας…»

Συμφωνείς με την άποψη των περισσοτέρων ότι φέτος έφτασε η ώρα της ΤΣΣΚΑ;

«Συμφωνώ ότι είμαστε πολύ καλή και δυνατή ομάδα και το αποδεικνύουμε με την παρουσία μας εδώ! Εικοσιτέσσερις ώρες πριν το τζάμπολ ενός ημιτελικού, όμως, δεν πρόκειται να μπω σε μία τέτοια κουβέντα. Στο φαϊναλ-φορ, όμως, όλα κρίνονται από μικρές λεπτομέρειες, που είτε θα χαλάσουν, είτε θα βελτιώσουν την εικόνα μας. Μπορεί εμείς να πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, δεν αρκεί όμως, αν δεν το αποδείξουμε…»

Παίξατε φέτος δύο φορές με τον Ολυμπιακό, που έδειξε – όπως και στο παρελθόν – ότι μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια… Πως τον βλέπεις σαν αντίπαλο;

«Είναι ένα σύνολο με ρόλους και βλέποντάς την να παίζει, καταλαβαίνεις αμέσως ότι ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και θα βγάλει μεγάλη ενέργεια και πάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Νομίζω ότι η ομάδα που θα δείξει ότι θέλει περισσότερο τη νίκη και θα έχει τις περισσότερες ευκαιρίες και πιθανότητες να την πετύχει. Για να είμαστε εμείς αυτοι, όμως, πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που κάναμε έως τώρα και μας έφτασαν έως εδώ… Να είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό που θέλουμε και να μην πανικοβληθούμε… O coach Ιτούδης μας έχει μιλήσει πολύ για όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο Ολυμπιακός και οι παίκτες του και πέρα από το κομμάτι της αξιοποίησης των παικτών μας, έχει δουλέψει πολύ και στον τομέα της ψυχολογίας. Με αυτόν στον πάγκο νιώθω πολύ ασφαλής και πιστεύω ότι έχουμε τον κατάλληλο Έλληνα για να κερδίσουμε μία σπουδαία ελληνική ομάδα!»

Πηγή: gazzetta.gr