Μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός, θα αντιμετωπίσει την Αταλάντα στο Europa League και αναμένονται δύο παιχνίδια με πάθος στον αγωνιστικό χώρο και στις εξέδρες.

Η κλήρωση της UEFA για το Europa League έφερε μάχη Ελλάδας – Ιταλίας. Και είναι δεδομένο ότι από τώρα μέχρι και τον Φεβρουάριο θα γραφτούν πολλά για το αγωνιστικό κομμάτι. Για το πώς είναι η φόρμα των δύο ομάδων, ποιος είναι φαβορί, ποιος αουτσάιντερ, πού θα κριθεί η πρόκριση κλπ. Λογικά είναι όλα αυτά. Λογικό είναι όμως, όταν κάτι αφορά τους Μπεργκαμάσκι, να γίνεται αναφορά και στον κόσμο. Στους ultras. Και είναι λογικό επειδή μιλάμε για μια από τις πιο… ultras πόλεις της Ιταλίας. Του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Αταλάντα, η ομάδα που θα βρει απέναντί του ο Ολυμπιακός, δεν είναι απλά η ομάδα του Μπέργκαμο. Είναι η ομάδα που υποστηρίζει… όλο το Μπέργκαμο! Εντάξει, προφανώς θα υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν άλλες ομάδες, αλλά ο κανόνας είναι ο εξής: «Εδώ μόνο Αταλάντα».

Όπως αναφέρει το italians.gr όσοι ασχολούνται με το ιταλικό ποδόσφαιρο, γνωρίζουν πολύ καλά τι έδρα έχουν οι Μπεργκαμάσκι. Και όχι μόνο τώρα που έχουν και ομαδάρα, αλλά και όταν… δεν βλέπονταν. Και τότε, όταν δεν βλέπονταν, όλοι οι ultras είχαν καταφέρει να ενωθούν. Οι Brigate Neroazzurre, οι Nuovo Guardia, οι Nomadi, όλοι αυτοί έγιναν ένα. Ολοι αυτοί ενώθηκαν κάτω από το πανό «Curva Nord» με το σήμα της ομάδας. Τόσο λιτό και απέριττο. Και τόσο ουσιαστικό ταυτόχρονα. Υπό την ηγεσία του Κλαούντιο «Il Bocia» Γκαλιμπέρτι, την πορεία του οποίου έχει καταγράψει το italians.gr. Ο ίδιος, βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι στο Αταλάντα – Ολυμπιακός. Επί δεκαετίες, άλλωστε, παραμένει μακριά από το γήπεδο λόγω αμέτρητων τιμωριών.

Είναι πάντα όλοι εκεί

Αυτό, όμως, δεν τον επηρέασε ποτέ. Όπως δεν επηρέασε και τους συντρόφους του. Ολα τα κλαμπ των οργανωμένων οπαδών των Μπεργκαμάσκι ενώθηκαν υπό την ηγεσία του, συνθέτοντας την curva Nord. Η οποία, έπαψε να υπάρχει από τις 8 Σεπτεμβρίου 2021. Προσοχή όμως: Το γεγονός ότι έπαψε να υπάρχει η curva Nord, δεν σημαίνει ότι το πέταλο αλλοιώθηκε. Καθόλου. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Γιουβέντους, όπου η διοίκησή της δεν θέλει τους ultras στο Allianz Stadium, στο γήπεδο της Αταλάντα οι οργανωμένοι οπαδοί εξακολουθούν να πηγαίνουν. Και πηγαίνουν εκεί που πήγαιναν πάντα. Στην curva Nord δηλαδή. Απλά δεν φέρουν μαζί τους διακριτικά. Δεν σηκώνουν το ιστορικό πανό 23 χρόνων. Δεν είναι εκεί, με λίγα λόγια, επισήμως. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι όλοι τους εκεί.

Και όπως λένε στο Μπέργκαμο, θα συνεχίσουν να είναι πάντα. Με οποιαδήποτε ονομασία. Γιατί εκεί, είπαμε, μόνο Αταλάντα…