Έτοιμη να αποκλείσει την πυγμαχία και την άρση βαρών, όπως και το μοντέρνο πένταθλο, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2028 κι έπειτα είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αφού παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις προς τις δύο ομοσπονδίες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν συμπεριλαμβάνει τα τρία αθλήματα σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του 2028.

Το πρόβλημα με την άρση βαρών, έγκειται στο γεγονός ότι η ομοσπονδία αρνείται να υιοθετήσει τις αλλαγές που έχει αποφασίσει η ΔΟΕ στον Κώδικα για το ντόπινγκ, όπως επίσης και τις νέες ποινές που προβλέπονται σε παράγοντες της ομοσπονδίας για τυχόν παρανομίες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ζητήσει πολλές φορές από την ομοσπονδία της άρσης βαρών να περάσει αυτές τις αλλαγές αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Αγώνας πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016

Σε ό,τι αφορά την πυγμαχία, το πρόβλημα είναι η διαφθορά που υπάρχει, αφού η έρευνα που πραγματοποίησε ο Καναδός καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν κάνει λόγο για 11 στημένους αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις για στημένους αγώνες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012.

Το 2023 η τελική απόφαση

Έπειτα από όλα αυτά, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να μην συμπεριλάβει αυτά τα δύο αθλήματα, συν το μοντέρνο πένταθλο, στη λίστα με αυτά της διοργάνωσης του 2028. Από εδώ και πέρα, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί στο συνέδριο της ΔΟΕ το 2023. Εκτός κι αν γίνουν μέσα στο 2022 οι αλλαγές που ζητάει, οπότε το θέμα θα λυθεί.