Λίγες ώρες μετά την παραίτηση της Ιαπωνίας απ’ τη διοργάνωση του εφετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και της απόφασης για επέκταση του lockdown στη χώρα που θα οδηγούσαν -εκτός όλων των άλλων- και σε οικονομική αποτυχία της διοργάνωσης, προέκυψαν υποψηφιότητες από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Το βάρος ακόμα μιας μεγάλης διοργάνωσης μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδείχθηκε υπέρογκο για την Ιαπωνία, η οποία είχε εκφράσει σε πρώτο χρόνο την απροθυμία της και πλέον αποσύρθηκε κι επίσημα από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Με ανακοίνωσή της, η FIFA γνωστοποίησε ότι ο θεσμός αναγκαστικά θα αλλάξει έδρα για το 2021, με το Κατάρ να είναι το φαβορί για τη μετάθεση και την απόφαση της Συνομοσπονδίας να αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Οι δύο αραβικές χώρες μετέφεραν ήδη προς την ηγεσία της FIFA την πρόθεσή τους να αναλάβουν τη διοργάνωση του λαμπερού τουρνουά, που είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή όλων των πρωταθλητών των μεγάλων συνομοσπονδιών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, η πρωταθλήτρια Αφρικής, Αλ Αχλί και η εκπρόσωπος της Ωκεανίας, Όκλαντ Σίτι.